Увеличаващото се насилие от организираната престъпност е най-голямата заплаха за сигурността на Европа - далеч повече от тероризма и миграцията.

Това е изводът на представители на европейската агенция за полицейско сътрудничество Европол, съобщи Франс прес, цитирана от БТА, споделен по време на специализината конференция по сигурност в Хага. 

Основните извършители на това нарастващо насилие са мафиотски групировки от Италия, Албания и Източна Европа, както и рокерски банди. 

Азиатските, африканските и южноамериканските групировки също са се включили в организираната престъпност в Европа, чийто годишен оборот е 110 милиарда евро. Все повече такива групировки работят в сътрудничество помежду си, стана ясно по време на конференцията. 

"Организираната престъпност в момента е най-големият риск за вътрешната сигурност на ЕС", заяви ръководителят на Европейския център за организираната престъпност към Европол Яри Лиуку.

Според участниците в конференцията на Европол организираната престъпност е останала встрани от общественото внимание през последните години заради фокуса върху терористични нападения и темата с миграцията в Европа. Експертите обаче смятат, че трябва да се организира трансгранично сътрудничество срещу този разрастващ се проблем.

"За осуетяване на организираната престъпност трябва да действаме на международно ниво, защото организираните престъпни групировки вече го правят", каза Лиуку.

Резултатите от разследвания на организираната престъпност са повече от слаби, става ясно още от данните, изнесени по време на конференцията на Европол.

"Резултатът от установяване на финансиране на организирани престъпни групи и конфискации все още са на екстремно ниско ниво. В периода от 2012 до 2014 година едва 2.2% от капиталите от криминална дейност са разкрити или конфискувани, а на територията на самия ЕС процентът е само 1,1", се казва в един от докладите, представени на конфренцията и цитирани в сайта на институцията.