Президентът Александър Лукашенко обвини „недоброжелатели“ на Беларус, че се опитват да навредят на страната му, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В първите си коментари след принудителното кацане на пътнически самолет на ирландската авиокомпания „Райънеър“ в Минск, предизвикало остра международна реакция, Лукашенко защити действията на бившата съветска република.

„Нашите недоброжелатели в чужбина и в страната промениха методите си за атака срещу държавата ни. Те прекрачиха много „червени линии“, преминаха границите на здравия разум и на човешкия морал“, заяви Лукашенко в реч пред парламентаристи и други висши представители на властта.

Президентът осъди „модерната хибридна война“ срещу Беларус, чиято цел била да продължи в източна посока.

Лукашенко редовно обвинява американците и европейците, че се стремят да го свалят, а после да нападнат Русия на Владимир Путин, основния му съюзник, припомня АФП.

„Действах законно, защитавайки хората си“, каза той.

Обвиненията, че е изпратил изтребител МиГ-29, за да принуди самолета на „Райънеър“ да кацне, според него са „абсолютна лъжа“.

„Мисията на изтребителя бе да установи връзка, да придружи пътническия самолет при кацането му в случай на спешна ситуация“, обясни беларуският лидер.

На борда на самолета, кацнал по спешност в Минск, е имало по думите на Лукашенко терорист и други страни са знаели за това. Според президента сигналът за бомба в самолета е дошъл от Швейцария, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия АТН.

Беларуският лидер каза, че всеки ден в страната му има предупреждения за бомби за училища, университети, предприятия. Според него се изпращат заплахи и за бомби в самолети „от ай пи адреси в Полша, Литва и Латвия“.

„Във всеки случай сме реагирали адекватно на получената информация“, добави той.

Беларуският президент предупреди, че ако в страната му започне въоръжен конфликт, ще има риск от световна война. Той прикани другите държави да не се опитват да дестабилизират обстановката в страната му.

„Обръщам се към цялата световна общност: няма смисъл да бъде разклащана Беларус! Ние сме малка страна, но ще отговорим адекватно. В света има подобни примери. А преди да правите резки необмислени движения, спомнете си, че Беларус е центърът на Европа. И ако тук нещо пламне, това ще е поредната световна война“, каза Лукашенко.