Първи големи промени в състава и органите на Българската банка за развитие предприе служебният икономически министър Кирил Петков. Днес от ресорното ведомство съобщиха, че са сменени членовете на одитния комитет на банката. Имена не се съобщават. Петков има право на това в качеството му на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на  Българската банка за развитие (ББР).

Според Устава на банката и Закона за независимия финансов одит (ЗНФО) одитният комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансово отчитане в банката, системите за вътрешен контрол и системите за управление на рисковете, както и да дава препоръки относно независимия одит на институцията.

Според собствените разпоредби на ББР, всички служителите на банката са длъжни да указват пълно съдействие на комитета и да му предоставят необходимата информация за изпълнение на контролните му функции, а самият комитет информира за работата си Надзорния съвет на банката и се отчита пред министъра на икономиката за дейността си поне веднъж годишно.

Информацията за новите членове на комитета е оскъдна, но от министерството пишат, че те "притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност, съгласно най-добрите европейски и национални практики и задължителни правила."

Рокадата идва след няколкоседмичните неспирни скандали около управлението на банката и нейната дейност. Още в самото начало на стъпването си в длъжност Петков изнесе информация, според която едва 8 големи български компании са получили кредити за почти милиард лева. Всичко това при положение, че мисията на банката е да подпомага малкия и среден бизнес. 

Малко по-късно станаха ясни и конкретните фирми. Според медийно публикации някой от тях са свързвани и с едри бизнесмени като бившия депутат Делян Пеевски, Румен Гайтански-Вълка, Георги Гергов. Други са официално компании на Кирил Домусчиев и Георги Самуилов. 

Все още обаче Петков не може да получи пълната информация по отпуснатите кредити, заради отказа, по собствените му думи, на двама от членовете на Надзорния съвет на банката да предоставят данните. Оправданието е "банковата тайна". Към момента в министерството работи специална комисия, която би трябвало да разследва съмнително отпуснатите суми.

Очаква се този четвъртък Петков да се срещне с Надзорния съвет на банката, членовете на който да обяснят защо са разрешили кредитите и как те се съотнасят към основната мисия на държавното дружество. Обещанието на министъра е, че срещата ще бъде излъчвана пряко на онлайн платформа.