Фирмите, на които Българската банка за развитие (ББР) е отпуснала големи кредити, не са свързани с Делян Пеевски. Тези кредити обаче сa добри. Журналистическите разследвания не са факти и един министър не може да се позовава на тях. А да се сменят шефове на приходни агенции по време на криза е неправилно.

Това стана ясно от думите на зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев пред Нова ТВ.

"Фактите показват, че г-н Пеевски никога не е имал кредити от ББР нито в лично качество, нито като собственик като юридическо лице. Нито той, нито членове на негово семейство. Ние сме говорили с него, имаме много ясна представа, при това от документи, че това не отговаря на истината", каза Цонев.

И допълни, че доколкото той знае само в холдинга "Булгартабак" Пеевски е бил миноритарен собственик. Цонев изтъкна, че един министър - в случая Кирил Петков - има достъп до цялата информация, а "по данни и факти от регистрите" нито Пеевски, нито членове на неговото семейство участват в тези фирми.

"Бил ли е член на борд, бил ли е мажоритарен собственик? Когато очакваме ревизия, ние очакваме факти. Журналистическите разследвания са нещо хубаво, нещо полезно, но те не са факти. Очакваме от министрите да изнасят само и единствено фактите. Моят призив е да каже има ли конкретни факти за участие на г-н Пеевски", каза Цонев.

И допълни, че в противен случай се говори на принципа "една жена каза на пазара".

"Нека да бъдем сериозни. Ние приветстваме да има проверка, да се извърши ревизия на управлението", заяви Цонев.

Той обаче защити кредитите, отпуснати от ББР. Основна критика на министър Петков бе, че тази банка би трябвало да кредитира малки фирми като вместо това тя е отпуснала големи кредити на няколко големи фирми.

"ББР има пълен лиценз, може да дава кредити на малки, големи, средни, всякакви фирми. Въпросните кредити нека да ги проверят как са обезпечени", каза Цонев.

И изтъкна, че е имало проверка на Европейската централна банка (ЕЦБ), която е установила, че ББР няма необезпечени и лоши кредити.

"Няма нарушен баланс. На кого да вярваме? Да си защитят харвардските претенции. Кредит не е мръсна дума. Да каже кои кредити са обслужвани, кои не", каза Цонев.

И изтъкна, че според оценка на ЕЦБ ББР е най-добре капитализирана с 38% капиталова адекватност при средна за страната 20%.

"Не съм адвокат на 8-те големи кредита. Не ги знам кои са. Редно е да има лимит, ако реши принципиалът. Ако няма лимит по лиценза, ББР има право да извършва такава дейност. Не бива да се говори фриволно, особено от един икономически министър за банката въобще. Ако той иска тя да бъде с малко и средно кредитиране, правителството да сложи лимит", каза Цонев.

Той обаче изтъкна, че не е много учуден от твърденията на Петков.

"Ние прекрасно знаем, че икономичският екип на правителството принадлежи към кръга "Капитал". Почнаха да дрънкат тезите на кръга "Капитал". Претоплени журналистически манджи. Икономическите министри не бива от първата си седмица да похдващат недоказани тези на кръга "Капитал". Отнасяме се с доверие, имат прекрасни харвардски CV-та. Очакваме да изнесат факти и обстоятелства", каза Цонев. 

Според него лошият имидж на ДПС се дължи на етнически причини и се основава върху мисленето на голяма част от българите, което е свързано с историята.

"Цял патриотичен блок влиза с антитурска кампания", каза Цонев.

Той заяви, че ДПС има еднаква програма с десните партии. Според него обаче те са против ДПС, защото искат да играят ролята на балансьор.

"Искат да играят нашата роля, а не могат. Влизат през парламент-два", коментира Цонев.

Той заяви, че движението не очаква повече гласове от Турция, въпреки че законовите ограничения за секции извън ЕС паднаха. В ДПС обаче очакват повече гласове от Западна Европа. 

"Много наши гласоподаватели са там, 100-150 хил. души", поясни Цонев.

Той коментира и отстраняването на шефа на НАП Галя Димитрова.

"Не бих отстранил шефове на приходна администрация, това е трус, напасването на новите иска време, къде по това време. Не съм апологет на никого. Очакваме харардските претенции да бъдат подплатени с истински действия, не мръсни инсинуации и игрички. В предния парламент предствителите на кръга "Капитал" много усилено лансираха тезата да се взема бързо заем. Ще наблюдаваме дали ще се направи емисийка. Любимото занимание на харвардските възпитаници и другите юпита е да правят дългове", каза още Цонев.

 

Иво Мирчев: Икономическото министерство бе отдадено на концесия

Междувремнно отново по Нова скандалът коментира и бившият вече депутат от "Демократична България" Иво Мирчев. Той заяви, че през последните години принципала на банката е бил концесиониран.

"ГЕРБ казват, че скандалът около Българската банка за развитие е претоплена манджа, но не казват, че той бе потулван с години. Министерството на икономиката бе отдадено на концесия на Пеевски и ДПС. Това е публична тайна и се случи под опеката на двама министри – Емил Караниколов и Лъчезар Борисов"

Именно и Лъчезар Борисов дълго време бе в Надорния съвет на банката, докато бе заместник на Караниколов. По негово време бе даден и вече известният кредит от 75 млн. лв. на фирма с оборот от 2000 лв. 

Мирчев припомня, че според устава на ББР всеки кредит, който е над 5% от капитала на банката, трябва да мине през надзора.

„Тези кредити са с такъв размер и това означава, че шефът на надзора ги е одобрил лично”, добавя Мирчев.

Според него, работата на банката е да помага на малките и средни предприятия, защото те имат много по-малък достъп до финансов ресурс.

„Основният въпрос е защо пари на данъкоплатците са използвани, за да се отпуснат кредити на големи фирми. И то неслучайни фирми. В устава на банката пише, че не може да отпуска кредити на фирми, свързани с политически лица. Имало е пропуски и от надзора на БНБ”, заяви още Мирчев.