Министърът на икономиката Кирил Петков все още не може да получи пълен достъп до документацията за отпуснатите осем огромни кредита на големите компании от Българската банка за развитие, въпреки че той е принципал и практически собственик на активите й. По думите му двама от тримата членове на Надзорния съвет все още блокират достъпа до информацията. Единственият, който опитва да помогне на министъра е Стамен Янев - представителят на министерството в банката. Другите двама членове са Митко Симеонов и Велина Бурска. Това разкри лично Петков в интервю за "Дарик". 

От казаното от него става ясно, че основното оправдание на Надзора е банковата тайна и невъзможността тя да бъде разкривана. 

"Банката е с двустепенен контрол и понеже минисърът не е част от надзрония съвет на банката, на този етап не може да види договорите за кредитите", каза той.

Министър Петков каза още, че се предприемат законови стъпки, за да се преодолее тази ситуация. 

"Одитният доклад, който е извършен казва, че има непрозрачност в управлението на банката и че има концентрация на кредити в малък на брой фирми."

Така историята с притеснителното кредитиране от ББР към компании, свързани с известни едри бизнесмени - например Делян Пеевски, Румен Гайтански-Вълка, Георги Гергов, Кирил Домусчиев и Георги Самуилов, се заплита допълнително. 

Припомняме, че още в първите си дни като министър Петков информара, че банката е отпуснала близо милиард лева на осем големи компании, въпреки че нейният смисъл би трябвало да бъде да кредитира малкия и среден бизнес. По-късно той обяви и кои са тези фирми. 

От БНБ зависи, дали може да бъде сменен надзорния съвет на банката, допълни Петков. Следващата стъпка е да се говори с членовете на надзрония съвет, за да се разберат мотивите за концентрацията на този финансов ресурс само в тези 8 фирми.

Министър Петков направи обещание, че в четвъртък ще направи среща с Надзорния съвет на банката, но и че срещата ще бъде излъчвана онлайн на специална платформа.

И още нещо - министърът разказа за още едно фрапиращо решение на Министерски съвет. По време на пандемията са отпуснати пари, с кредит от ББР, на Държавната консолидационна компания, която да строи огромна сграда за 190 млн. лв. на площ от 90 хил. кв. м. с една цел - да бъде дом на държавни служители.