Ще бъде ли лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в кандидат-депутатските листи на партията? На този въпрос не можа да отговори днес заместникът му в нея Даниел Митов, който заедно със съпартийци регистрира в ЦИК коалицията ГЕРБ/СДС за участие във вота на 11 юли.

"Не знаем" и "предстои да видим" бяха отговорите, които Митов даде на този въпрос. Той пък е провокиран от новата политическа "мода", въведена от националистите - техните лидери да не са в кандидатските листи. Засега не е известно и дали председателят на "Има такъв народ" Станислав Трифонов също ще се бори за депутатско място.

Борисов водеше две листи за вота на 4 април, но в крайна сметка отказа изобщо да бъде обявен от ЦИК за депутат в 45-ото Народно събрание. Същото направи и когато за първи път влезе в политиката като кандидат за депутат на НДСВ през 2005 г. 

Иначе от думите на Митов стана ясно, че ще има размествания в листите на ГЕРБ и те няма да повтарят едно към едно тези от изборите на 4 април. За пореден път от бившата управляваща партия заявиха, че служебният кабинет ще участва в предизборната кампания. И даже излязоха с "апел".

"Ще наблюдаваме определени опити на служебния кабинет да се намесва в кампанията. Румен Радев (президентът, б.р.) направи така, че той да се превърне в негов предизборен щаб.

Обръщаме се с апел към служебните министри: недейте да се остатвяте да бъдете използвани и да участвате в предизборната кампания, която не е ваша. Нямате интерес от това", заяви Митов.

А след вота? От ГЕРБ щели да влязат "в култура на диалог", както и след 4 април, когато били "единствените, които се изправихме срещу хаоса и показахме че имаме отговорно поведение". "Отново ще подаваме ръка, отново ще опитаме да влезем в разговор с останалите политически субекти", даде заявка новият зам.-председател на партията, който бе и неин кандидат за премиер при връчването на първия проучавателен мандат. Макар да беше ясно, че ГЕРБ правителство не може да формира.

"Оптимисти сме (че ще могат да съставят правителство). Убедени сме че българските граждани отново ще ни дадат доверие и ще сме първа политическа сила", смята още Митов.

Ще се смени ли слоганът на ГЕРБ "Работа, работа, работа"? - "Ние от работа, работа, работа не бягаме. Най-вероятно ще го сменим".