Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И служебният премиер Стефан Янев също е бил сред подслушваните политици. Това потвърди днес пред Нова тв вътрешният министър Бойко Рашков.

Темата е отново актуална от вчера, след като Рашков - а преди това и съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, обявиха, че политици са подслушвани от службите в предизборния период - преди 4 април.

Също така днес Рашков обяви, че сваля доверието си от директора на „Вътрешна сигурност“ на МВР (само преди ден той беше с шефа на ВС Стефчо Банков на операция в Пловдив - б.р.).

По-рано днес от СГП съобщиха, че се самосезират по медийните публикации и започват проверка за поредния СРС-скандал:

„СГП е възложила на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства във връзка с неговите компетенции по закон извършването на проверка в Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР, ГДБОП-МВР и ДАНС, която следва да установи извършени нарушения при прилагането на СРС“.

Служебният вътрешен министър коментира днес пред БНР, че е учуден и че прокуратурата е възложила на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да проверява МВР и ДАНС. Защото това Бюро е независим орган, включително проверяващ и самата прокуратура, която има право да иска СРС-та.

Рашков, който беше първият ръководител на Бюрото, припомни, че тези проверки се извършват само при постъпили сигнали, при самосезиране и по препратени документи от други институции.

Самият служебен министър продължава проверката в МВР и каза, че тази сутрин е свалил доверието си от началника на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР - една от двете служби освен ГДБОП, които прокуратурата иска да бъдат проверени от Бюрото за контрол на СРС.

Също днес, но в интервю за „Капитал“, Рашков обяви, че ще се води борба с купуването на гласове:

„Има статистически данни, които показват необичайно за една демокрация концентриране на гласове само за една партия в много населени места в страната. По правило тези концентрации са за ГЕРБ.

Не сме по комунистическо време. В изборите участват десетки партии и такива резултати са просто неестествени. Затова трябва да си изясним дали причината за тези изборни резултати като по времето на Тодор Живков не е купуването на гласове. Органите на МВР имат такава възможност.“

Иначе по-късно днес в коментар пред БТА Сийка Милева обясни, че прокуратурата има законови основания да възлага проверки на различни органи.

Също така от ДАНС съобщили пред държавната информационна агенция, че не унищожават документи.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.