Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос донякъде изненадващо остана извън състава на Испания за Европейското това лято (11 юни - 11 юли). Селекционерът Луис Енрике обяви група от 24 играчи, в която защитникът не фигурира, след което обясни мотивите си.

Любопитно е, че Луис Енрике не се възползва от възможността да вземе 26 футболисти - УЕФА разреши такава бройка, а назова 24. Според него и при вариант с "класическите" 23-ма, той би използвал не повече от 18-19.

35-годишният Рамос, който със 180 мача е рекордьор в историята на "Ла Роха", е контузен от март и в този период е изиграл само един двубой за "Реал". Имаше проблеми с травма още от януари.

Това е и причината да си остане у дома, както обясни треньорът. Луис Енрике посочи, че решението е било много трудно и той лично го е оповестил на бранителя. 

"Чувствам се зле, защото той е голям професионалист, направил е много за националния отбор, може да го прави и в бъдеще. Но сега трябваше да взема най-доброто решение за тима", рече бившият ас на "Реал" и "Барселона".

Рамос написа в социалните мрежи, че го "боли", но въпреки това ще подкрепя Испания като редови запалянко и се надява селекцията да се представи отлично.

Сред избраниците на наставника личи играчът на "Манчестър Сити" Емерик Лапорт, който е французин с баски корени, а наскоро получи разрешение от ФИФА да облича екипа на Испания. Защитникът има мачове за всички представителни формации на Франция до младежката, но така и получи шанс за "А" отбора, поради което реши да направи промяна.

Испания е в група с Полша, Словакия и Швеция.