Във видео, публикувано миналата вечер, беларуският журналист Роман Протасевич твърди, че се чувства добре и че властите се държат коректно с него. Той бе задържан след като самолет на "Раянеър" бе принуден от управата да се приземи в Минск, 

Той също признава, че е участвал в организирането на масовите протести в столицата през миналата година, предаде Ройтерс.

Представители на местната опозиция настояват, че Протасевич е бил принуден да участва в този запис.

"Така изглежда Роман след физически и психологически тормоз. Настоявам за незабавното освобождаване на Роман и всички политически затворници", заяви Светлана Тихановска в туитър.

На записа, разпространен по различни канали в "Телеграм", Протасевич обяснява, че се намира в арест в Минск и отрича публикуваните по-рано твърдения, че има сърдечни проблеми. Той носи черен суитшърт, а на челото му се вижда малък тъмен белег.

Байдън: Отвличането на Протасевич е "възмутителен инцидент" 

Американският президент Джо Байдън каза, че принудителното отклоняване на пътнически самолет от беларуските власти с цел да бъде арестуван опозиционен журналист е "пряко посегателство върху международните норми", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Байдън определи случилото се като "възмутителен инцидент" и се присъедини към призивите за международно разследване.

Той също така критикува видеоизявлението на арестувания Протасевич, излъчено по беларуската държавна телевизия снощи.

"Този възмутителен инцидент и видеоизявлението, което г-н Протасевич изглежда е направил под принуда, са срамни атаки както срещу политическото инакомислие, така и срещу свободата на медиите", каза Байдън.

"САЩ се присъединяват към призивите на страните по света за неговото освобождаване, а също за освобождаването на стотиците политически затворници, несправедливо задържани от режима на (беларуския президент Александър) Лукашенко", каза той.

Белият дом заяви, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е разговарял с беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска и й е казал, че САЩ "в координация с Европейския съюз и други съюзници и партньори ще търсят отговорност от режима на Лукашенко".

Лукашенко подписа нов репресивен закон срещу медиите

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа днес закон, който ограничава сериозно дейността на медиите в страната и позволява на властите да ги закриват без съдебно решение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новият закон забранява на медиите да отразяват на живо неразрешени масови прояви. Нормативният акт освен това забранява публикуването на резултатите от неразрешени от властите проучвания на общественото мнение.

"Това е най-репресивният медиен закон в Европа, който превръща работата на журналистите в Беларус в минно поле", заяви председателят на Беларуската асоциация на журналистите Андрей Бастунец.