Eвропейски икономически и инвестиционен пакет за Беларус на стойност 3 милиарда евро е замлазен, докато тя не стане демократична държава.

Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при пристигането си за участие в Европейския съвет.

Главна тема на срещата на лидерите на страните от ЕС ще бъде принудителното приземяване в Минск на самолет от Атина за Вилнюс и последвалия арест на беларуския журналист Роман Протасевич и спътницата му София Сапега. Фон дер Лайен обяви по-рано дейниято за отвличане.

Европейските лидери ще обсъдят тази вечер налагането на санкции срещу лица, замесени в инцидента, каза тя.

„Ще има много категоричен отговор, защото поведението на режима на Лукашенко е ужасяващо и той трябва да разбере, че това ще има сурови последствия. Тази вечер ние ще обсъдим различни възможности за санкции на лица, отговорни за това похищение, но също така и срещу бизнеса и икономически компании, които финансират тези режими. Разглеждаме и варианти за налагане на санкции на авиационния сектор в Беларус. Роман Протасевич трябва да бъде освободен незабавно и ние ще продължим да оказваме натиск върху режима, докато той не започне да зачита свободата на медиите, на изразяването и на мненията“, заяви председателят на ЕК.

По всичко изглежда, че на Русия ще бъде отделено доста по-малко внимание. По план това трябваше да бъде главната тема на Европейския съвет. Обявено бе, че лидерите ще изразят солидарност със страните членки във връзка с действията на Русия. Източници от Брюксел дори увериха преди три дни, че ще бъде изразена солидарност с България заради скорошните разкрития за взривовете в складове с боеприпаси, за които се предполага, че са извършени от руски агенти.

На влизане за участие във форума обаче върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел не спомена и дума за Русия. Подобно на остаталите ръководители той наблегна на инцидента в Беларус и предупреди, че той няма да остане без последици.