Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двамата президенти на страните ще дадат тласък на решаване на спора за членството на Северна Македония в ЕС, възпирано от България. Това е убеждението на премиера на западната ни съседка Зоран Заев, който положи цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий в държавния университет в Скопие днес.

Румен Радев и Стево Пендаровски ще се срещнат в следващите дни в Рим, отбелязвайки почит към Светите братя.

"Вярвам, че европейският дух на президентите Радев и Пендаровски ще бъде стимул да направят крачка напред и - с помощта на пътната карта, разбира се - да бъдат в състояние да ускорят и да повлияят върху прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България", заяви Заев.

Премиерът припомни, че кандидатстването на Македония е започнало преди повече от 16 години - преди Хърватия, която вече е членка на Съюза. 

"Радвам се, че днес македонският език и македонската азбука са живи наред с всички славянски езици и азбуки като част от европейското наследство. Надявам се, че нашият македонски език ще стане един от официалните езици на Европейския съюз", каза още Заев по повод празника.

И добави, че вярва, че България ще бъде силен привърженик на Северна Македония в интеграцията й в ЕС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.