Екип на Световната здравна организация посети днес секретен китайски изследователски център като част от международните усилия да бъде установен произходът на новия коронавирус, предадоха световните агенции. 

Специалистите прекараха повече от три часа в секретния Институт по вирусология в Ухан, града, от който тръгна пандемията в края на 2019 г. Репортерите, които придружават екипа през цялото му посещение в Китай, не бяха допуснати в сградата, а на излизане представителите на СЗО не говориха пред медиите, съобщи АП.

Институтът е едно от водещите изследователски звена в Китай. Той е изградил архив от генетична информация за коронавирусите по прилепите след епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. Това доведе до недоказани твърдения, че разпространението на новия коронавирус може да е тръгнало от този институт в края на 2019 г.

Повечето учени отхвърлят тази хипотеза, но някои твърдят, че вирусът, който първоначално е имал естествен произход, е бил използван в лабораторни експерименти с хора и е бил пренесен извън лабораторията чрез заразен неин служител, предаде Ройтерс.

Китай категорично отрича такава възможност и на свой ред лансира недоказани теории, че вирусът е дошъл в страната от чужбина със заразени вносни замразени храни - хипотеза, единодушно отхвърляна от международните научни и здравни организации.

В самото начало на пандемията китайците установиха, че в Ухан вирусът е започнал да се разпространява от уличен пазар за дивеч и морски храни.

Някои учени призоваха Китай да разпространи информация за образците на коронавирус, които са били изучавани в уханската лаборатория, за да се прецени кой от тях най-много наподобява коронавируса SARS-Cov-2.

СЗО заяви, че посещенията на екипа ѝ на обекти в Китай ще бъдат организирани от домакините и че неговите членове няма да разговарят с местни жители поради ограниченията, въведени заради коронавируса.

Потвърждаването на произхода на вируса може да отнеме години, коментира АП. Установяването на животинския източник на епидемия обикновено изисква щателно изследване, включително вземане на животински проби, генетичен анализ и епидемиологични изследвания. Една от възможностите е бракониер на дивеч да е предал вируса на търговци, които да са го донесли в Ухан, отбеляза агенцията.

Първите клъстери от случаи на COVID-19 бяха установени в Ухан в края на 2019 г. и накараха китайските власти да поставят 11-милионния град под строг 76-дневен локдаун. Оттогава Китай съобщи за повече от 89 000 случая на заразата и за 4600 починали.

От началото на пандемията - 102 млн. заразени и 2,2 млн. починали в света

Над 96 000 души са починали заради коронавируса в света през изминалата седмица, което е най-високият показател от началото на пандемията. Същевременно заболеваемостта се понижава за трета поредна седмица, съобщи днес СЗО, цитирана от ТАСС.

За миналата седмица са установени около 3,7 милиона нови случая на коронавируса, което е с 13 процента по-малко спрямо предходните седем дни.

Към 31 януари от началото на пандемията в света са регистрирани над 102 милиона заразени и над 2,2 милиона починали.