Някои тийнейджъри и млади пълнолетни, които са получили ваксина срещу COVID-19, след това развиват възпаление на сърцето, съобщава "Гардиън", като цитира становище на консултативна група към Центъра по контрол и превенция на заболяванията на САЩ, В документа се препоръчва задълбочено проучване на тези редки случаи.

В становището на консултативната група по имунизационни практики към Центъра се казва, че е докладвано за млади хора, предимно от мъжки пол, които са били ваксинирани и след това са развили миокардит, възпаление на сърдечния мускул.

От Центъра по контрол и превенция уточняват, че до това състояние могат да доведат различни "стандартни" вирусни инфекции.

Мониторинговите системи на Центъра не са засекли повече случаи на миокардит след ваксиниране, отколкото сред цялото население на страната. Въпреки това консултативната група е препоръчала доставчиците на здравни услуги да бъдат запознати с докладваните "потенциални странични ефекти".

Миокардитът при регистираните случаи обикновено се развива до четири дни след ваксиниране с иРНК препарат, но от Центъра по контрол и превенция на заболяванията не уточняват за коя ваксина става въпрос. В САЩ са разрешени за употреба и "Модерна", и "Пфайзер"/"Бионтех".

"Гардиън" напомня, че през април израелското министерство на здравеопазването съобщи, че проучва малък брой случаи на възпаление на сърцето при хора, които са били ваксинирани с "Пфайзер", но все още не е излязло с окончателно заключение по въпроса. Повечето от случаите в Израел бяха при хора под 30-годишна възраст.

Тогава от "Пфайзер" коментираха, че не са открили причинно-следствена връзка между поставянето на тяхната ваксина и последващо възпаление на сърцето. Като подчертаха, че процентът на случаите на миокардит при ваксинираните с техния препарат не е по-голям от този в генералната популация.

По-рано този месец американските регулаторни органи разрешиха употребата на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" при деца между 12 и 15 г.