През първия ден на новото отваряне на т. нар. зелени коридори се извиха дълги опашки пред големите болници в София. Те ще действат по празниците - до 9 май.  Предлагат вече и ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", което обяснява и засиленият интерес. Ваксинират се с втора доза и хората, които при първата вълна на "зелени коридори" бяха имунизирани с препарата на "АстраЗенека". Сега те - освен ако не са в рискова група на жени под 60 г. с анамнеза за тромбози - могат да избират между Оксфордската или иРНК ваксина.

Новото отваряне беше обяснено с получаването на по-големи количества от препарата на "Пфайзер", както и с амбициите пак да стартира масова имунизация. Здравните власти отново не правят целенасочени усилия, ориентирани към преференциално ваксиниране на хората в най-високите възрастови глупи.

Списък на временните имунизационни пунктове беше публикуван в Единния информационен портал.

Пред ВМА желаещите да се имунизират започнаха да се събират още в 7,30 часа. Ваксинирането за първа доза става с "Пфайзер" и "Астра Зенека" и не е необходимо предварително записване. 

"Днес сме заредени с достатъчно количество ваксини. В тясна колаборация сме с РЗИ, които са в готовност да ни заредят допълнително, ако се наложи", обясни пред БНТ координаторът на ваксинационния център на болницата доц. Вирсавия Васева.

Опашката там беше разделена на два потока, единият за "зеления коридор" с 10 места за едновременна ваксинация, а другият - за поставяне на втора доза.

 
"Поради големия наплив от желаещи да се ваксинират в УМБАЛ "Св. Анна"- София АД премахваме едночасовото ограничението за т. нар. зелен коридор.
Практически цялото работно време (08,00 до 19,00 ч) става зелен коридор! Има ваксини както на AstraZeneca, така и информационни iRNK ваксини
Молим хората за търпение. Осигурени са дежурни екипи през всички празнични дни", съобщиха в петък по обяд от болница "Св. Анна".
Уточнението беше необходимо, защото преди това съобщението беше, че зеленият коридор ще е един час, а през другото време ще вървят ваксинациите на записаните в електронния регистър.
 
От "Пирогов" напомниха, че до 9 май ще ваксинират с "АстраЗенека" и "Пфайзер" от 8,30 до 17,30 часа.
Опашката от желаещи да се ваксинират пред "Пирогов".