САЩ смятат заедно с други държави да подготвят пакет от предложения за възстановяване на сектора Газа, каза на съвместната си пресконференция с президента Мун Дже-ин американският държавен глава Джо Байдън, предадоха световните агенции.

Байдън посочи, че ще се работи заедно с държави, които споделят гледната точка за възстановяване на домове, без да се предоставя на "Хамас" възможност да възстанови своите системи за въоръжаване.

Съобщи и, че в телефонния си разговор с палестинския президент Махмуд Абас го е информирал, че САЩ ще окажат помощ за гарантиране на сигурността на Западния бряг на река Йордан и ще възобновят икономическите си ангажименти пред жителите на Западния бряг.

Президентът на САЩ подчерта, че помощта за региона ще бъде координирана с палестинската автономия - подкрепяният от Запада съперник на "Хамас" на окупирания Западен бряг, за да е сигурно, че "Хамас" няма да е в състояние да възстанови военния си арсенал.

Няма промяна в позицията на САЩ по оказване на военна помощ на Израел, каза още Байдън, но е нужно уреждане на базата на създаването на две държави и това е единственият отговор за уреждане на близкоизточния конфликт.

Американският президент заяви, че докато държавите от региона не заявят еднозначно, че признават правото на съществуване на Израел като независима еврейска държава, мир няма да има.

Байдън каза, че неговата Демократичеста партия продължава да подкрепя Израел и, че той се моли прекратяването на огъня между израелците и "Хамас" да бъде трайно.