Израел обяви примирие, с което сложи край на продължилата 11 дни военна кампания в Газа, съобщи Би Би Си.

"Хамас" оповести, че то ще влезе в сила в 2 часа в петък. Правителството на Нетаняху отбеляза, че времето за окончателното примирие тепърва ще бъде уточнявано.

Новината за примирието идва ден, след като президентът на САЩ Джо Байдън открито призова Израел към спешна деескалация и опити за медиация на Египет, Катар и ООН.

В официалното изявление на Израел, оповестяващо примирието, е уточнено, че държавата приема "египетската инициатива за двустранно и безусловно примирие".

Египетският президент е изпратил две делегации, които ще се стремят да постигнат устойчиво примирие между Израел и "Хамас".

Поне 230 палестинци бяха убити след разпалването на военните страсти, като повече от 100 са жени и деца (според Израел над 150 от убитите са войници на "Хамас").

В Израел загиналите са 12, като към страната бяха изстреляни повече от 4000 ракети. Огромното мнозинство от тях паднаха в Газа или бяха отклонени от противоракетната система "Железен купол". 

Броени минути след като и двете страни сигнализираха пробива в мирните преговори, израелската армия съобщи, че в южната част на Израел са започнали да звучат сирени, сигнализиращи поредния изстрелян залп от ракети на "Хамас", предаде Би Би Си.