Списък на длъжниците - юридически лица, с неуредени  към 31.03.2021 г. данъчни и осигурителни задължения в общ размер над 5000 лв., които са изцяло необезпечени или обезпечението им не покрива дълга в пълен размер - такава справка публикува НАП в новата си рубрика "Прозрачно управление".

По-рано служебният финансов министър Асен Василев, заедно с новия началник на данъчните Румен Спецов и шефа на агенция "Митници" Павел Тонев, обяви резултат от анализ на финансите в държавата, според който към момента над 9 млрд. лв. са дължими към фиска, на година между 2 и 3 млрд. лв. не се събират, а отписаните задължения за периода 2017-2020 г. са в размер на над 10 млрд. лв.

14 са компаниите с отписани несъбираеми или трудносъбираеми плащания на стойност над 50 млн. лв.

В публикувания списък с длъжници сега фигурират над 17 000 юридически лица. В него не се включват лица с прекратена регистрация и дружества по Закона за задълженията и договорите, както и такива, чийто задължения са разсрочени или отсрочени, изпълнението им е спряно на законово основание или задълженията им са погасени, вкл. и по давност. 

Първите около 100 фирми са с просрочени задължения към бюджета от над 10 млн. лв., става ясно от изнесената информация. Сред тях обаче почти няма компании, популярни в публичното пространство. С някои изключения, разбира се. Начело е "Корина БГ" - кърджалийска компания с дълг от над 161 млн. лв.  В топ 10 обаче попадат "Мини открит въгледобив" - Перник в 51,5 млнл лв., "Кремиковци" с дълг към фиска от над 49 млн. лв., като компанията попада в списъка през 2013 г. Веднага след това е "Брикел" с над 42 млн. лв. задължения, а регистрацията е прясна - от 2020 г. В справката е и "Мини Черно море - Бургас"  - с над 31 млн. лв. дълг (2015 г.).

Пълния списък на длъжниците с над 5000 лв. непогасени плащания към държавата можете да видите ТУК