Американската компания Microsoft обяви пенсионирането на древния браузър Internet Explorer - след година. На 15 юни 2022 г. поддръжката спира, и приложението вече няма да е налице в новите версии на операционната система Windows.

Създаден преди 25 години, Internet Explorer бе гигант в браузването на Интернет в края на миналия век и началото на този. В началото имаше битка със забравения вече Netscape Communicator, но IE успя да победи и да оцелее.

После обаче дойдоха браузъри като Firefox, Opera, и в крайна сметка - Chrome. Днес IE се ползва предимно от стари интернет системи, основно на държавни институции.

Microsoft признаха, че IE е твърде остарял още през 2015 г, когато пуснаха браузъра Microsoft Edge - напомнящ по дизайн IE, но на базата на системата Chromium, която стои и зад Chrome.

Добрата новина за старите системи е, че Edge има специална функция, която на практика емулира IE и позволява стари сайтове и системи да работят през него. Но те не могат да бъдат развивани или подобряване - което означава, че множество институции по света скоро ще трябва да преправят подобни системи напълно.