Страните от ЕС постигнаха днес предварително споразумение за въвеждане на облекчения за пътувания от чужбина по маловажни причини.

Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Споразумението е постигнато от постоянните представители на страните членки. Има сериозна възможност в списъка да бъдат включени Великобритания и САЩ, твърдят ипломантически източници, цитирани от „Политико“.

Говорителят уточни по време на редовния брифинг, че скоро се очаква взетото днес решение да бъде окончателно утвърдено. С него ще бъдат променени изискванията, според които се определят страните с благоприятни епидемични показатели. Предвижда се гражданите на тези страни, ако са ваксинирани, да бъдат допускани по-лесно в ЕС.

След като днешното решение бъде потвърдено, държавите от ЕС ще трябва да се договорят кои страни да бъдат включени в списъка като безопасни. Промените предвиждат допълнителни възможности всяка от страните членки да приложи „внезапна спирачка“ и да възобнови забрани и ограничения за гражданите на дадена страна, ако условията се променят.

Всички тези решения са само препоръка към държавите от ЕС, отбеляза говорителят. Той добави, че европейските страни запазват правото си сами да определят условията да допускат чужденци през границите си, а целта е да се постигне съгласуваност в тези действия.

Досега ЕК е предложила вдигане на ограниченията само за 7 държави – Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея и Тайланд. Има подобен план и за Китай, но се очаква реципрочност от негова страна.

Сега според един дипломат има голям щанс в листата да влезе и Великобритания. Друг дипломатически източник отбелязва, че очаква там да бъдат включени и САЩ. По-рано този месец представители на ЕК съобщиха, че там може да влезе и Израел.