Страните членки да разхлабят ограниченията за маловажни пътувания до ЕС не само за хора, идващи от държави с добра епидемиологична обстановка, но и и за всички, получили последната препоръчана доза ваксина одобрен в Съюза ваксина срещу COVID-19.

Това гласи разпространеното днес предложение на Европейската комисия.

Със сигурност мерките ще бъдат благоприятни за Великобритания и Израел, споделиха източници от Съвета на ЕС.

На този етап не е сигурно, че същото ще важи и за САЩ, допълниха те. Само преди седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви пред в. „Ню Йорк таймс“, че американските туристи ще имат правото да посещават Съюза идните месеци при условие, че са ваксинирани. Тя не спомена откога, но според изданието новите правила могат да влязат в сила през лятото.

Облекчаването може да бъде разширено и за ваксини, вкарани в спешния списък на Световната здравна организация (СЗО).  Това би позволило на Съвета на ЕС да разшири разрешителния списък.

Целта е да се направи преглед на напредъка във ваксинационните кампании и развитието на епидемиологичната обстановка в целия свят.

ЕК предлага също така да бъде вдигнат прагът, свързан с броя на новите случаи на коронавирус. Така ще бъде определен списъкът на страните, от които ще бъде разрешено влизането в Общността.

Същевременно ЕК предлага и своеобразна „внезапна спирачка“, която да бъде в противовес на появата на нови варианти на COVID-19, будещи опасения. Този механизъм ще позволи на страните членки да ограничат до стриктен минимум всички пътувания от засегнатите държави за влремето, необходимо за въвеждането на необходимите санитарни мерки. „Спирачката“ ще бъде координирана на ниво ЕС.

Страните членки трябва да разрешават пътуване до ЕС за хора, ваксинирани най-малко 14 дни преди пристигането, като последната препоръчана доза от ваксината е получила разрешение за достъп до пазара в Общността. Ако държавите решат да отменят изискванията за представяне на отрицателен PCR тест и/или за карантина на ваксинираните на своя територия, те трябва да направят същото и за пътуващи от страни извън ЕС.

Това трябва да бъде улеснено след влизането в употреба на удостоверението за ваксиниране. По-специално пътуващите трябва да могат да докажат ваксинационния си статут чрез такъв сертификат, издаден от властите в страна членка или на индивидуална основа. Това може да стане и с друго удостоверение, ако то е признато като еквивалент от Комисията.

Страните от ЕС могат да обмислят и създаването на портал, който да позвалява на пътуващите да искат признаване на сертификат, издаден от страна извън Общността, като надеждно докамателство за ваксиниране.

Деца, изключени от ваксиниране, трябва да могат да пътуват с ваксинираните си родители, ако имат отрицателен PCR тест. Той трябва да е взет най-рано 72 часа преди влизането в ЕС. Страните членки могат да поискат допълнителен тест при пристигането.

В момента са разрешени маловажни пътувания до ЕС от 7 държави извън него с добра епиделмиологична ситуация, независимо от ваксинационния статут на хората. Списъкът е изготвен от Съвета въз основа на критериите, съдържащи се в настоящата препоръка.

Комисията предлага разширяване на критериите, като бъде взет предвид положителният ефект от ваксинирането. Идеята е прагът от натрупаните случаи на зараза в рамките на 14 дни да бъде вдигнат от 25 на 100. Броят остава значително помалък от средния в момента в ЕС, който е над 420.

Хората, извършващи важни пътувания – включително медици, трансгранични и сезонни селскостопански работници, транспортни служители, моряци, транзитни пътници, пътуващи по наложителни семейни причини или пристигащи за обучение – трябва да могат да продължат да влизат в ЕС, незамисимо дали са ваксинирани или от коя страна идват. Същото се отнася и за граждани на ЕС и продължително пребиващи в него, както и за членовете на семействата им. За такива пътувания трябва да остане изискването за меки като тестове и карантина, както е решено от членките на Съюза.

Когато епидемиологичната обстановка в страна извън ЕС бързо се влоши и най-вече ако бъде идентифициран опасен щам на вируса, една страна членка може бързо и временно да отмени влизането на живеещи на такива места хора, които не са граждани на Общността. Единствените изключения в такива случаи са за медици, транспортни служители, дипломати, транзитни пътници, пътуващи по наложителни семейни причини, моряци и лица, нуждаещи се от международна закрила. Такива пътници трябва да бъдат подлагани на стриктно тестване и карантиниране дори ако са били ваксинирани.

Когато една страна членка въведе такива ограничения, останалите държави от ЕС трябва заедно да разгредат ситуацията на среща на структурите на Съвета. Това трябва да стане в координация с Комисията. Такива срещи трябва да се провеждат на внеки две седмици.

Предстои предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС. Първата дискусия на техническо равнище ще се състои утре. А на 5 май това ще направят и постоянните представители на страните членки.

След като предложението бъде одобрено от Съвета, страните от ЕС трябва да приложат съдъргащите се в препоръката мерки. Съветът трябва да разглежда на всеки две седмици списъка със страните извън ЕС, изключени от ограниченията.