Незаконните излъчвания на спортни събития да бъдат премахвани или деактивирани незабавно и не по-късно от 30 минути след уведомяване от страна на носителите на права или на проверен "доверен подател на сигнали".

Такова искане се съдържа в приета днес резолюция на Европейския парламент. Тя съдържа препоръки към Европейската комисия във връзка с предизвикателствата пред организаторите на спортни прояви в рамките на цифровата среда. Тя бе приета с 479 гласа „за“, 171 „против“ и 40 „въздържал се“.

Докладчик по темата бе българският евродепутат Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Евродепутатите искат незаконното излъчване на спортни събития на живо да бъде блокирано в реално време, а правата на организаторите да бъдат укрепени.

За да се подпомогне справянето с проблема, депутатите призовават Комисията да изясни и подобри настоящата рамка на ЕС за правата върху интелектуалната собственост за спортни събития, предавани на живо, които понастоящем не са обект на защита на авторското право. ЕК трябва също да въведе специални разпоредби за правата на организаторите на спортни събития, за които лицензирането на права за излъчване е основен източник на приходи. Някои страни членки вече имат въведена специална правна защита, от която организаторите могат да се възползват.

Навременно премахване на незаконно спортно съдържание

Според евродепутатите съществуващите правила трябва да бъдат адаптирани, за да се обърне внимание на специфичната краткосрочна стойност на спортните събития, предавани на живо. Трябва да се въведат конкретни мерки, за да се гарантира незабавното премахване на незаконното съдържание при ефективни гаранции.

Предвид факта, че незаконните излъчвания на спортни събития са най-вредни през първите 30 минути от появата им онлайн, текстът призовава тези излъчвания да бъдат премахвани или деактивирани незабавно и не по-късно от половин час след получаване на уведомлението. В доклада на Джамбазки се пояснява, че особена вреда се нанася на законното излъчване на футболни или боксови мачове, както и на колоездачни състезания.

Евродепутатите призовават за въвеждането на система на ЕС за установяване на общи критерии за проверени „доверени податели на сигнали“, както и хармонизация за процедурите и средствата за правна защита в бъдещия Законодателен акт за цифровите услуги и в други потенциални специфични за секторите предложения.

Гаранции срещу прекомерното блокиране

Производствата за прекъсване на нарушения с цел премахване на незаконни спортни събития трябва да избягват произволното или прекомерно блокиране на законно съдържание, настояват евродепутатите. Мерките трябва да бъдат съразмерни и да включват достъп до средства за правна защита, по-специално за дребния бизнес, малките и средните предприятия (МСП) и стартъпите.

Необходимо е също по-ефективно насърчено законното предлагане на спортно съдържание в ЕС и да бъде улеснен онлайн достъпът на потребителите. Отговорността за незаконни спортни предавания трябва да се носи от доставчиците на стрийминг и платформите, а не от привържениците или потребителите.