Шведски експерти предлагат необичайно решение за борба срещу пиратския софтуер - създателите на операционни системи да бъдат заставени чрез закон да блокират подобно съдържание, съобщи torrentfreak.com.

Идеята е представена в доклад на организациите Black Market Watch и GIATOC (Глобална инициатива срещу трансцанионалната организирана престъпност).

Според експертите, компании като Microsoft, Apple и Google могат да помогнат в борбата срещу пиратството, като интегрират в своите операционни системи (Windows, MacOS, iOS, Android) технологии, които да разпознават нелегалния софтуер и да блокират свалянето му от потребителите. Тезата е, че това ще направи безполезни торентите, които сами по себе си не могат да бъдат забранени, тъй като са просто технология за обмен на данни, която може и се ползва и за напълно легална информация.

За да бъде наистина ефективна подобна мярка, отбелязва се още в доклада, това трябва да бъде дефинирано със законови регулации. 

За пример в доклада посочват Windows 10 - според тях тя може да блокира пиратско съдържание, защото вече има опцията да прави автоматична проверка на исталираните приложения на базата на облачни данни - принцип, на който работят повечето антивирусни програми.

Microsoft обаче отричат новата им операционна система да е способна на подобни ограничения.

По всяка вероятност такава бъдеща промяна лесно ще може да бъде разбита, както се случи с повечето защити срещу пиратство, например на дисковете на компютърните игри, през годините.