Служебният премиер Стефан Янев вика шефовете на спецслужбите, чиито началници, оказа се, са излезли в неплатен отпуск до септември месец малко преди назначаването на служебния кабинет. Това съобщи вътрешният министър и вицепремиер Бойко Рашков пред БНР. Самият той преди ден обяви, а от Министерския съвет потвърдиха, че началниците на ДАНС Димитър Георгиев и на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов са в неплатен отпуск, а шефът на Държавна агенция "Технически операции" (която прилага СРС - б.р.) Цветан Китов е в платен отпуск до края на този месец, като той единствен се е отзовал на поканата от Министерския съвет.

Рашков обяви, че подписаните при кабинета "Борисов 3" отпуски ще бъдат прекратени.

"ДАНС, която аз дълго време наричах агенцията за държавна сигурност, извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора?! Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления и това са доказани факти. Те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, когото сега са го скрили с КПКОНПИ, а другият продължава тази политика", обясни Бойко Рашков. 

Припомняме, че той бе шеф на Бюрото за контрол на СРС и в докладите за използването на специалните способи за разследвания имаше множество констатирани нарушения от прокуратурата, ДАНС и т.н. Държавното обвинение по времето на Сотир Цацаров, както и ДАНС, системно отказваха информация на Бюрото, въпреки че по закон то следва да контролира работата им по отношение на ползването на СРС. Рашков и Цацаров влизаха многократно в конфликт по темата, докато вторият бе главен прокурор.

Бойко Рашков постави и следния въпрос пред БНР по адрес на ДАНС: „Защо бившият министър-председател иска във всички структури в държавата да има представители точно на тази служба? Каква е целта? По такъв начин се създава един репресивен апарат, който много лесно може да се използва от правителството на Борисов. И той е използван, този апарат.“ Рашков поясни още, че се среща с много хора, които „в тази служба, това ръководство на ДАНС са се провалили като професионалисти, разгонили са ги“, а същевременно с решаващото участие на предишното правителство редица служители на ДАНС са „настанени на работа и в други структури на държавата“.

Запитан няма ли да има сътресение за службите заради предприемане на кадрови промени, министърът на вътрешните работи беше категоричен:

„Трябва да се направи всичко възможно тези служби да се пречистят, в тях да влязат нови хора, които да заработят, подчинявайки се на закона, а не на волята на един или друг.“

И добави, че „Гешев (Иван - б.р.) няма да има вече възможност да смята някои от силите на МВР за подчинени му като главен прокурор“.

Очакват се и още кадрови смени в МВР, след като вече бяха отстранени главният секретар Ивайло Иванов - заради поицейското насилие по време на антиправителствените протести през 2020 г. Административният секретар на МВР Бойко Славчев и шефът на дирекция "Инспекторат" Николай Гешев пък бяха пенсионирани.

Проверка ще бъде направена и на всички преписки в СДВР от антиправителствените протести, в това число на проверките на действията на полицаи заради допуснатото насилие и какви наказания са били наложени. Папките трябва да предостави началника на столичната полиция старши комисар Георги Хаджиев днес. Това е било поискано от Рашков по време на съвещанието с полицейски началници, което се проведе вчера. 

"Посъветвах ги да не четат определени медии, в които се говори за списъци. Няма никакви списъци", каза вицепремиерът на въпрос притеснени ли са били висшите служители на МВР на въпросното съвещание. 

Като се говори за "чистка" в министерството обаче Бойко Рашков обяви, че е попитал началника на ГДБОП "кое налага през последните месеци да се правят масови кадрови размествания" в службата. И заяви, че по темата ще има анализ, защото не е получил отговор. Който отговор "аз знам предварително", но повече не издаде. 

"Всички кадрови промени в последната година съм разпоредил да ми бъдат предоставени, за да бъдат обсъдени, защото подозирам, че в последно време от правителството на Борисов са предприели действия, кадрови, със стотици служители. Нека много внимават онези кресльовци, политически, когато правя изказвания, неподготвени.", заяви служебният министър, припомняйки, че той е сменил до момента точно трима души.

Припомняме, че миналото лято бе сменен шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, след акция на прокуратурата в службата. А през април 2021 г. кабинетът "Борисов 3" - макар и вече в оставка, предприе масово преструктуриране на службата, оправдано формално с промени в правилника на МВР. Постановлението за това е било прието след изборите на 4 април, а мотивът за промените - "по-добра оперативност и бързина" при... работа с прокуратурата.

Смени на още полицейски шефове може да има, но това ще се случи след анализ на дейността, увери Рашков.

"Не става дума за чистка, това са неверни квалификации", каза министърът.

В заключение вицепремиерът декларира, че за изборите МВР ще вземе много строги мерки.

"Аз ще бдя, защото това е основна задача на служебното правителство. Аз съм главното действащо лице и ще направя всичко по силите си."