В министерство на правосъдието започват проверки на Агенцията по вписванията, Агенцията за обществени поръчки и Търговския регистър. Това каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който представи екипа си.

Ще има и проверка на обществените поръчки и сключените договори в министерството през последните години, преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа. Ще се проведе среща с прокуратурата, адвокатурата, съдебните изпълнители, юристи, синдици и НПО.

Стоилов представи двамата си заместници - Мария Павлова, следовател в НСО и Иван Демерджиев, адвокат, ръководител на Адвокатска колегия в Пловдив.

Началник на кабинета ще е Мариан Карагьозов, юрист, завършил докторантура по Балканистика в БАН. В екипа е и Мария Папазова, журналист.

Очаква се проверките да приключат до месец. Стоилов добави, че ще се организира на изпит за придобиване на юридическа правоспособност на незавършили юристи.

По темата за специализираните съд и прокуратура Стоилов обясни, че ще се обсъди със задълбочен анализ още на следващото заседание на съдийската и прокурорската колегия.

"Този анализ ще е на разположение на следващото народно събрание - при една аналитична, задълбочена база да обсъждат тези въпроси", каза той.

Стоилов поиска да не се смесват политическите послания относно въпроси за главния прокурор и ВСС.

"Ако има сериозни сигнали във ВСС, там трябва да се обсъждат. Обръщам се към граждани и организации, когато има претенции към дейността, по-конкретно и аргументирано тези въпроси да бъдат поставяни, ще действам така както повелява законът, без пристрастия и без да съм поклонник на искания", обясни той.

Предстои проверка в местата за лишаване от свобода. Приоритетите на служебното министерство на правосъдието ще са още ръководство на административни дирекции, взаимодействие с ВСС, удостоверяване на държавни актове.

"Принципите в работата са общи за служебното правителство - професия, почтеност и прозрачност. Приоритетите са свързани с организиране на изборите, но те не са най-тежката част на ведомството, тъй като то отговаря само с организацията в местата за задържане, става дума за 1500 лица и те ще имат възможност да гласуват на изборите", каза Янаки Стоилов.

И допълни, че има желание да се подобри електронното обслужване на гражданите.

Стоилов отбеляза, че за него е чест да е в Министерство на правосъдието, където преди него са били десети изтъкнати българи - Димитър Греков, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Александър Малинов, Димитър Пешев.