Всеки служител, който е назначен на базата на определена политическа конюнктура би трябвало да бъде готов да се раздели с поста си, когато тази конюнктура се оттича по канала. Това заяви през "Тази сутрин" бившият вътрешен министър и бивш народен представител от СДС Емануил Йорданов.

Малко преди това той отбеляза, че персоналните проблеми в българските агенции са необходими.

"Пролет е, калинките летят", лаконично оповести Йорданов.

Той посочи, че закономерното увеличаване на отпуските не е нова практика. Бившият вътрешен министър даде за пример разговор с наследилия го на поста Георги Петканов, който също забелязал натрупване на отпуски в началото на стажа си:

"Аз мислех, че в това министерство работят здрави и силни мъже. Какво стана, като стъпих в длъжност се разболяха маса народ", заявил Петканов.

Йорданов призова да не се драматизира с отпуските и припомни, че има назначени заместници.

Той отново подчерта подкрепата си за избора на Бойко Рашков за министър на вътрешните работи. Посочи, че е юрист с високи квалификации и голям опит, бивш народен представител и бивш директор на Националната следствена служба.

"Всичко това би му помогнало много да влзе в министерството с летящ старт".

Посъветва го "да има повече чувсто за хумор, за да издържи на натиска, който ще се окаже върху него".

Йорданов отбеляза, че МВР се е нуждае от дълбока промяна и даде за пример множеството протести на полицейски служители през последните години.

"Имам поглед и благодарение на това, че защитавам много полицаи в съда", добави той.

Йорданов заяви, че МВР може да върши по-добра работа при ловенето на хората, които купуват гласове. Той добави, че малък брой от назначените в МВР са политически и че те обикновено са запазени за по-високите етажи на министерството.

"Те са политически назначени или съхранени. Има хора, които се нагаждат".