Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов заяви пред БНР, че когато се прави анализ на работата на специализираните съд и прокуратура трябва да се проследят много внимателно сключените от тях споразумения.

"В специализирания съд и прокуратура не действат две норми от Конституцията - никой не може да бъде принуждаван да прави самопризнания и не могат да се ограничват правата на обвиняемите над това, което изискват нуждите на правосъдието. Мерките за неотколконение са път към постигане на споразумение", каза Йорданов.

Според него трябва да се види колко споразумения са сключени и колко време са престояли в ареста тези, с които споразуменията са сключени. И да се отчете колко пъти хора, които са били оправдани, след това са осъдили специализирания съд и прокуратура.

Йорданов коментира и протестите на прокурори срещу закриването на специализираните магистратури.

"Не знам как на главния прокурор му дойде на ум да се прави на протестър. Може би е трета серия умен и красив. Протестите на прокурори са пълен майтап, отразяват непознаване на разделението на властите. Дела щели да бъдат прекратени - пълни глупости. Просто ще преминат на друга подсъдност. Съдиите са хора с висока квалификация, с воля, биха могли да се справят с всяко едно дело от специализирания съд", каза Йорданов.

Той коментира и избора на Бойко Рашков за служебен вътрешен миистър.

"Изборът на Бойко Рашков начело на МВР е много добър, защото той е с висока правна квалификация, освен това той има и богат административен опит - освен че оглавяваше в миналото Националната следствена служба, беше и заместник-министър на правосъдието, депутат, шеф на Комисията на контрол над специалните разузнавателни средства, мисля, че по-добро нещо не бихме могли да пожелаем за МВР. Вярвам, че той ще се справи с всичко, което предстои във вътрешното ведомство", каза Йорданов.

Според него местните шефове в МВР не правят изборите, но някои от тях биха могли да ги развалят по места, ако не се работи по отношение на купуването на гласове.

"Тук ми се струва, че не единствено уволнението на служители е решението на проблема. Там, където нещата не са съвсем изяснени, аз бих пуснал съответния служител в отпуск, за да се види дали се намесва в изборите", каза Йорданов.

И допълни, че служителят трябва да бъде уволнен, ако се разбере, че той се е месил в изборите и когато е в отпуск.

По повод уволнения административен секретар на МВР Бойко Славчев Йорданов заяви:

"Приемственост има при всички случаи, но при ръководните кадри даже е нормално те сами да напуснат при смяна на властта, защото част от тези длъжности са политически, такива са заместник-министрите, шефът на пресцентъра, началникът на кабинета, административният секретар".

Попитан дали това е жест към президента Румен Радев, защото Славчев е и свидетел по разследването за джиповете, което води към президентския секретар Пламен Узунов, Йорданов изтъкна:

"Това може само да го мотивира още по-силно като свидетел".

За отстраняването на шефа на инспектората в МВР, който е бил в болничен по това време и който заподозря пред медиите, че явно някой иска да не се проверяват служителите във ведомството, Йорданов коментира:

"Има една дирекция "Вътрешна сигурност", която проверява служителите. Там, къдто работи "Вътрешна сигурност", стигаме до оправдателни присъди. За последните години не съм чувал чутовни успехи да има този инспекторат".

Според Йорданов сега хората могат да говорят на по-висок глас за корупцията, защото "флагманът на политическата простотия потъва".

"Може да се изнесе голям обем информация. Дори една малка част да бъде използвана, може да има добри резултати. Когато се промени психологическият и политическият климат, на тях ще им е по-лесно да работят. Страхът си е отишъл", каза Йорданов.