Столична община планира нови правила за предстоящите класирания за детски градини в София, съобщи зам.-кметът Тодор Чобанов.

На 14 май започва първото класиране в столицата, като се очаква, подобно и на миналата година, хиляди деца да останат без място. Общината обяви създаването на допълнителни места в ясли и детски градини за един от трите си основни приоритета, и до края на 2021 г. трябва да бъдат построени 13 нови детски градини, но тези усилия със сигурност няма да променят ситуацията тази година.

Вместо това общината предлага ново условие за най-високи точки при класиране - родител на детето да е живял поне 3 години в града. Това ще носи максималните сега 4 точки по постоянен адрес.

"От първото генерално класиране през май – ще се получават максимално по 4 и 3 точки – съответно за непроменян повече от три години постоянен и настоящ адрес. Промени на територията на Столична община няма да се считат за промени – тоест, ако адресът е бил в един квартал на София, район, и променен на друг, ще си остава все едно не е променян”, обяснява Чорбанов.

Този така наречен критерий за уседналост се обсъжда от няколко години, и щеше да бъде приет през 2020-та. Общината тогава обаче реши, че няма достатъчно информация дали това е най-добрият подход и отложи приемането му. Първоначално се обсъждаше уседналост в рамките на класирането да се получава след 1 или 2 години, видно екипът на Фандъкова е решил, че най-добре е максималните обсъждани досега 3 години.