Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чешкият президент Милош Земан разкритикува Русия, че е постъпила глупаво, като обяви Чехия за неприятелска държава, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Руският черен списък бе обявен в петък. Той включва само две страни - Чехия и САЩ.

"Руската страна извършва глупост, защото е грешка бивши приятели да се превръщат във врагове". Ако приятелството не е възможно, то "поне коректните отношения" трябва да бъдат възстановени, коментира вчера 76-годишният чешки президент.

Включването на Чехия в черния списък означава, че тя има право да наеме на работа най-много 19 руски граждани в своето посолство в Москва. В резултат хотелът и ресторантът в комплекса на Чешкия културен център в руската столица ще спрат работа от другия месец.

Чехия обвини руски шпиони за експлозиите в оръжейни складове в източната част на страната през 2014 г. Русия отрече всички обвинения. Двете страни обаче изгониха дипломати на реципрочна основа, припомня ДПА.

Земан е известен с благосклонното си отношение към Русия. По-рано този месец дори негови политически противници заговориха за отстраняването му от поста по тази причина.

Представители на чешкото правителство, включително премиерът Андрей Бабиш, отхвърлиха твърденията на президента, че властите разследват повече от една версия за експлозиите в складовете с боеприпаси в село Върбетице, при които загинаха двама души. Според тях единствената работна хипотеза е, че взривяването на стока на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев е дело на агенти на руското разузнаване.

Вчера Земан отново каза, че са възможни няколко версии, като допусна, че експлозиите може да са били причинени, за да бъде прикрита липсата на оръжия и боеприпаси.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.