Компанията “Градус” АД на Иван Ангелов е внесла в Комисията за финансов надзор (КФН) сигнал във връзка с "разпространени неверни и подвеждащи обстоятелства за дружеството от Светослав Илчовски при изслушването му на 5 и 7 май 2021 г." в т.нар. комисия по ревизия на 45-ия парламент, съобщиха от дружеството. 

"Тези обстоятелства дават лъжливи или подвеждащи сигнали по отношение на цената на акциите на "Градус" АД, които се търгуват на Българската фондова борса и определят тази цена на необичайно и изкуствено равнище", твърдят от фирмата.

Става дума за обясненията на земеделеца Илчовски, че е имало фиктивни сделки, целящи да повлияят на цените на акциите. Самата КФН обяви преди дни, че е започнала проверки на казаното. Прокуратурата твърди същото - по всички точки от свидетелствата на Илчовски, а в края на миналата седмица той бе разпитван в продължение на часове.

Сега от "Градус" АД заявяват, че искат от КФН провеждането на пълна и цялостна проверка дали има действия, съставляващи манипулиране на пазара на акциите на компанията. В сигнала до регулатора е приложена цялата финансово-счетоводна информация (за разлика от частично и избирателно предоставената такава от страна на г-н Илчовски), включително фактури, приемо-предавателни протоколи и други документи, които ясно доказват, че всякакви твърдения за “фиктивни обороти” са безпочвени и злонамерени, твърдят в съобщението си от фирмата.

Регулаторът следва да провери дали са извършени нарушения на Регламента относно пазарната злоупотреба и Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти („Закона за мерките срещу пазарните злоупотреби“).

"Като публично дружество, ние от “Градус” АД вярваме във върховенството на правото и прозрачността и държим фактологията да бъде бързо изяснена, а истината да стане публично достояние. Залогът са справедливостта и доброто име на компанията ни, както и цялостния имидж на родния капиталов пазар.", завършва съобщението.