Комисията за финансов надзор най-после реши да се самосезира и да започне проверка на излизането на фирмата "Градус" АД на борсата. За това съобщиха днес на сайта на регулатора. Целта на разследването е да се види дали компанията е предоставила верни и истинни данни към момента, в който е станала публична. 

Припомняме, че преди дни бизнесменът Светослав Илчовски заяви, че е бил принуден, през своето дружество, да "напомпа" оборота на "Градус" в годината преди първичното публично предлагане. Целта била да се създаде по-висока стойност на компанията, а след това, по думите на Илчовски, частните пенсионни фондове в страната са били принудени да изкупят голям процент от предложените акции. "Градус" обяви, че ще съди Илчовски за клевета и изчисли, че към момента е загубила над 24 млн. лв. за акционерите си. 

В изявлението си от днес КФН посочва, че редовно проверява информацията, която постъпва при нея под формата на финансови отчети на публичните дружества, чиито акции са допуснати до търговията на регулирания пазар, включително и тези на „Градус“.

"От август 2018 г. до края на месец април 2021 г. общо изтъргуваният обем акции от капитала на дружеството е 10 147 628,00 бр. акции, при най-ниска цена 1,35 лв. и най-висока цена 1,85 лв. Балансовата стойност на една акция на „Градус“ АД към 31.03.2021 г. е 1,30 лв. Цената на една акция на същата компания при затварянето на пазара на 05.05.2021 г. е 1,56 лв., а към - 07.05.2021 г. - е на ниво от около 1.45 лв., т.е. налице е спад от 6,4 %. Горното не дава основания за съмнения за наличието на измами или нередности при продажбата на акции на дружеството на „Българска фондова борса“ АД.
 
В периода, в който „Градус“ АД е публично дружество, в КФН не са постъпвали жалби или сигнали от лица, инвестирали в ценни книжа на компанията", пишат днес от КФН. 

Междувременно днес дойде и позицията на пенсионно-осигурителните дружества. Те не коментират твърдението за принуда да купуват акциите на "Градус", но подчертават, че като "миноритарни акционери могат да поискат вътрешна проверка в компанията и във връзка с подобни действия призовават всяко лице или институция, разполагащи с конкретна информация и доказателства за злоупотреби да ги предостави".