Много е вероятно още наесен България да получи първите средства от Фонда за справедлив преход (ФСП).

Това заяви специално за Клуб Z евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Днес, в първия ден от поредната си сесия, Европейският парламент трябва да дебатира ФСП в размер на 17,5 милиарда евро. Това е един от основните инструменти на ЕС за подкрепа на регионите в техния неутрален по отношение на климата преход до 2050 г.  Фондът ще финансира помощта при търсенето на работа, повишаването на квалификацията и преквалификацията, както и активното приобщаване на работниците и търсещите работа хора в променящата се икономика.

Финансовият инструмент трябва да бъде гласуван утре и очакванията са да получи одобрение.

Средствата от ФСП се разпределят чрез регионални планове. В България са изготвени такива планове за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, които са нашите въглищни райони, поясни Андрей Новаков. Инвестициите трябва да се насочат натам.

"Говорим за 1,3 милиарда евро по текущи цени. 570 милиона евро от тях ще дойдат по линия на Многогодишната финансова рамка (МФР), а 730 млн. - чрез инструмента за възстановяване „ЕС от следващо поколение“, обясни Новаков.

България е на пето място от 27 страни членки на ЕС по дела на средства, който ще получи от ФСП. Първа е Полша с почти 20 на сто.

Очаква се страната ни най-интензивно да инвестира по ФСП през 2022 и 2023 г. - общо по 370 милиона евро всяка година, каза Новаков.

Засега обаче е много трудно да се каже как ще бъдат насочени средствата, изтъкна евродепутатът.

„Всяка една от централите е различна и решенията за тях са много специфични. А технологиите, които се внедряват, са толкова нови, че не могат да се изведат конкретни цени. Знам, че една от възможностите е да се поставят инсталации още в комините на ТЕЦ, така че да улавят въглеродния диоксид. Това би помогнало и миньорите да запазят работата си, Ние да започнем да използваме енергиен източник, който е 100 процента български и независим от никого, и в същото време да отговаряме на новите изисквания на ЕС – да не замърсяваме в такава степен околната среда, като изгаряме въглища“, продължи Новаков.

Очакванията му са евродепутатите да одобрят ФСП. След това Фондът трябва да бъде гласуван в Съвета на ЕС. За това е необходимо квалифицирано мнозинство – най-малко 15 от 27 страни членки с общо население, съставляващо поне две трети от това на ЕС. Новаков е убеден, че и там няма да има проблеми и ще остане само обнародване и влизане в сила на механизма. Това би могло да стане още през следващия месец, като много скоро след това средствата ще станат налични.