Новата операционната система на Huawei - HarmonyOS 2.0 - ще излезе на пазара това лято със сериозни амбиции - да заеме 16% от пазара "възможно най-скоро", заявяват от китайската компания.

Техногигантът обяви разработката на нова операционна система още преди санкциите на САЩ срещу компанията, които ощетиха сериозно софтуера на устройствата им. Санкциите доведоха до блокиране на Huawei от ползване на Google Web Services и всички услуги на световната интернет компания (макар много хора да намериха заобиколни методи за решаване на проблема).

Първоначално наричана с китайското си име Hongmeng, HarmonyOS бе представена в първата си версия през 2019 г. Оказа се, че операционната система не е нещо фундаментално ново, а просто дериват на Android. Първата версия на системата се появи в смарт телевизорите на Huawei, основно на китайския пазар.

Новата версия, която трябва да работи с лекота на всякакви устройства - смартфони, часовници, компютри, таблети, очила, телевизори, гласови асистенти и много други - се очаква през юни тази година. Операционната система обаче вече изтече и засега не впечатлява с нещо по-различно от това, което се предлага от графичния launcher EMUI на смартфоните Huawei - чиито печалби спаднаха сериозно на Запад заради липсата на Google приложения.