Китайската компания Huawei ще започне производство на компютри със своята собствена операционна система HarmonyOS, която представи миналата година.

HarmonyOS е базирана на оригинален кърнъл, ("ядро"), а не на Линукс, както повечето "оригинални" съвременни операционни системи (сред които и Android). Тя ще започне живота си като версия 2.0 и оптимизирана за лаптопи, компютри, смартчасовници и автомобилни системи, а до 2022 г. ще се разпространи и на други платформи.

Операционната система бе представена в груб вид още миналата година, заедно с първата дънна платка, която ще поддържа новита серия процесори на компанията - Kunpeng.

Засега е ясен базовият модел Kunpeng 920, щойто ще има 4 или 8 ядра на честота 2,6 GHz. Той е ARM-базиран. Дънната платка ще работи със стандартни компоненти - оперативна памет, видеокарти и пр. Но процесорът поддържа до четири слота DDR4-2400 RAM памет (макс. 64 гб), три PCIe 3.0 Слота, два гигабитови мрежи порта, четири USB 3.0 и четири USB 2.0.

Kunpeng вече е достъпен като решение за корпоративни клиенти, и множество фирми в Китай могат да преминат към новата операционна система тази година, като Huawei най-вероятно ще им осигури много евтини лицензи. Това ще е достатъчно окуражаване на разработчиците да започнат да пишат софтуер за HarmonyOS.

От години няма нова операционна система "от нулата", която да е успяла дори да се съревновава с Windows. Малко вероятно е творението на Huawei да успее, но е един от малкото примери в новия век, които имат някакъв шанс.