Китайският техногигант Huawei ще пусне първи смартфон с новата си операционна система HarmonyOS през 2021 г., съобщи главният изпълнителен директор на консуматорския бизнес на компанията Ю Ченгдун.

През 2019 г. санкциите на САЩ срещу Китай и Huawei в частност блокираха достъпа на новите смартфони на компанията до Google Play Services, услугите на Google, които отчасти са виновни за популярността на Android и превеса му над iOS. Именно общите Google акаунти, плюс множеството високофункционални и изпипани приложения като Maps, Docs, Drive, Meet и пр. бяха основата на екосистемата на Android. В добавка с магазина за приложения Google Play Store.

Така Huawei могат да пускат смартфони с класическата операционна система, но трябва да сложат свой магазин за приложения. Разбира се, потребителите бързо откриха начин да заобиколят проблема и да инсталират Google Play Services на новите смартфони на компанията. Въпреки това китайците обявиха, че разработват своя, нова универсална операционна система, първоначално носеща името HongmengOS.

По-късно тя бе прекръстена на по-западняшкото HarmonyOS. Компанията обещава тя да работи на настолни компютри, смарт часовници, автомобилни мултимедийни системи, и, естествено, на таблети и смартфони. Първият смартфон с нея вече се тества, обяви Ю Ченгдунг, и ще излезе на пазара догодина.

А на 10-ти септември Huawei ще представи на разработчиците новата си операционна система, и ще има първи публичен тест на версия 2.0 - т.е. всеки с малко повече технически познания ще може да свали и инсталира HarmonyOS на Android таблет.

Засега се знае малко за новата операционна система - освен че предполагаемо ще може да инсталира Android приложения, което несъмнено ще увеличи шансовите й да се конкурира с най-популярния мобилен софтуер на пазара.