"Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост".

Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ проф. Андрей Чорбанов, ръководител на института по микробиология към БАН.

Той допълни, че ваксината трябва да има две форми - инхалационна и имунизационна. 

"Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима", коментира Чорбанов.

По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към разработките на нашите учени, какъвто българската държава няма.

Според Чорбанов прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и било логично те да не носят маски. "В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет", посочва той.

Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот, заяви Чорбанов.

Не би следвало да опитаме да съставим кабинет, за да бъдем зависими след това от конюнктурните партии, коментира още ученият, който бе депутат от "Има такъв народ" в просъществувалото едва месец 45-о Натодно събрание.