С 36 477 ваксинации за последното денонощие поставените дози от началото на имунизационната кампания в България прехвърлиха психологическа граница - от 1 млн. По-точно са 1 035 763, сочат данните на Единния информационен портал. Значително по-нисък обаче е броят на напълно ваксинираните срещу COVID-19 в страната -  362 322. Това са хора, които са вече с две дози от някой от одобрените препарати срещу COVID-19. Прилагането на еднодозовата ваксина на "Янсен" започна преди два-три дни, количествата от нея са по-малко. Досега има едва 41 имунизирани с нея.

Въпреки по-големите доставки и по-бързото темпо на имунизиране обаче и почти към средата на май не се стига до заявеното от вече бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов. Според неговите прогнози през май трябваше да се ваксинират по 50 хил. души дневно, а през юни - по 55 хил.

По данни на Our World in Data България остава на последното място в ЕС. 

 Според д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация ваксините не достигат в цялост до най-застрашените хора – хронично болните пациенти и възрастните хора.

„Зелените коридори са добра идея, но те не решават проблемите на по-болните и трудно подвижни хора, хората от малките населени места, няма система за домашни посещения и при рисковите групи", отбеляза той в четвъртък пред БНР.

В началото на седмицата Националният ваксинационен щаб реши работата на т. нар. зелени коридори да продължи. Както и че започва имунизацията на по-рискови групи в обществото - в затвори, бежански центрове и т. н.

От Столичната община съобщиха, че за да се ускори процесът от 17 май, понеделник, "зелени коридори" ще действат и в 8 общински ДКЦ-та - на  територията на 8. ДКЦ, 11. ДКЦ, 12. ДКЦ, 13. ДКЦ, 17. ДКЦ, 18. ДКЦ, 20. ДКЦ и 24. ДКЦ.

Информация за работното им време има ТУК.

Във ВМА пуснаха и ваксината на "Модерна" за желаещите в "зелените коридори".

„Зелен коридор” за имунизация във ВМА и с ваксината на „Moderna” Имунизацията по т.нар. „зелени коридори” във ВМА се...

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Четвъртък, 13 май 2021 г.
От другата седмица се очаква да започне работа и електронна система, през която общопрактикуващите лекари да заявяват нужните им количества и вид ваксини и да има по-голям ред в получаването на дозите, без опашките пред РЗИ-тата.