Кадровите сътресения с идването на служебното правителство продължават. Днес на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се появи следното съобщение, нетипично за държавна институция: "Уволнени зам.-министри в МОСВ тайно назначени за директори на дирекции в министерството".

От краткия текст по-долу става ясно, че "при проверка на щатното разписание на МОСВ се установи, че бившите зам.-министри на МОСВ Славея Стоянова и Илияна Тодорова са си пазели местата като държавни служители".

"Без да бъде оповестено, те са били освободени като заместник министри и възстановени съответно като директори на дирекциите "Управление на отпадъците и опазване на почвите" и "Управление на водите", разказват още от ведомството на Асен Личев.

Това съобщение идва само ден, след като стана ясно, че Десислава Трифонова, която шумно оповести отстраняването си като и.д. на Българската агенцията за инвестициите, се оказа "благоустроена" още в деня, в който трудовите ѝ взаимоотношения с БАИ са били прекратени. Трифонова имала щат във Държавен фонд "Земеделие", който се пази, и се е върнала там.

Шефът на Държавен донд "Земеделие" Васил Грудев разказа, че Трифонова мястото в ДФЗ е основният ѝ щат в държавната администрация. От три години била командирована в различни ведомства, което означава, че според Закона за държавния служител основната ѝ позиция се възстановява с прекратяването на другите ѝ работни взаимоотношения. Сега Грудев я е помолил да излезе в "дълъг неплатен отпуск". Тя обаче не е длъжна да се съобрази с този апел.

Същото важи и за двете бивши заместнички на Емил Димитров-Ревизоро в МОСВ. Стоянова и Тодорова бяха назначени в края на миналата година, след като Ревизоро поиска от премиера тогава Бойко Борисов да освободи заместничката му Атанаска Николова. Преди това пък задържан бе друг зам.-министър - Красимир Живков, покрай случая "Бобокови". Стоянова е дългогодишен служител в екоминистерството, като е заемала различни ръководни длъжности, в т.ч. дирекцията за управление на отпадъците, където очевидно сега се е върнала. Тодорова пък отговаряше за водите, които също очевидно, пак е поела.