Никога до този момент производството на хасковската фирма за дамско бельо „Венера Стайл“ не е било от такова значение за Германия.

Така започва свой разследващ материал за сделки за ненужни медицински продукти между България и Германия списание „Шпигел“. 

Специално за сделката с тази фирма Бундесверът си измислил нужда от защитно облекло и направил специална поръчка на „Венера Стайл“. Облеклото обаче било некачествено и дори опасно и затова залежавало в складовете, пише списанието. Поръчката е направена на 8 април 2020 година.

Малко преди това „Венера Стайл“ е пратила оферта на Германия за доставка на маски, направени от памук и еластан. Офертата идва в странен момент, отбелязва списанието. В началото на пандемията България също изпитва остър недостиг за маски и дори спира износа на медицински материали.

Не е ясно дали става дума за далавера или за политическа услуга, пише „Шпигел“. Първият разговор за тази сделка Борисов и Меркел са провели на 27 март миналата година.

След този разговор във военното министерство на Германия е подаден знак за предстоящата сделка. Нико Ланге, шеф на щаба на министърката Анегрет Крамп-Каренбауер, пише до държавния секретар Хоофе: „Пращам ви договорените технически документи от България. Адютантът ми лети утре сутринта за София и ще получи от кабинета на Борисов мостри на всички защитни престилки, облекла и маски.“

Съобщението има и уточнение, че бързото сертифициране и доставка на поръчката има висок политически приоритет. Това писмо върши чудеса – българската стока трябва да бъде проверена за годност и сертифицарана само за 24 часа. 

Оказва се обаче, че стоката от България не покрива изискванията. Маските са „твърде елементарно направени“ и не пазят носещите ги, пишат експерти. От шест комплекта защитни облекла три не издържали на проверка – или не били достатъчно плътни, или можели да се перат само на 30-40 градуса, което е крайно недостатъчно за унищожаване на всички вируси. 

Въпреки това заради натиска отгоре Бундесверът отговаря, че ще направи поръчката и доставките „все ще се употребят за нещо“ с изричното уточнение, че маските не стават за медицински цели, а защитните облекла могат да се носят само еднократно. 
Защо е този натиск, пита списанието?

"Добре известни са връзките на Меркел със София и с Борисов, бивш пожарникар, бодигард, ръководител на охранителна фирма "не е точно примерният държавник", обвиняван от опозицията, че прикрива корупционна система, в която олигарсите са на власт. Когато обаче двамата говорят по телефона, Борисов е на власт над 10 години след малка пауза. Предвидим партньор на ЕС, а това означава нещо в Източна Европа. За Борисов Меркел бе "скъпа Ангела", а и със "скъпата Анегрет" (Крамп-Каренбауер) той бе на "ти", отбелязва списанието.

Това включва малки за германските мащаби, но сериозни за компанията за облекла "Венера" поръчки, обхванати от три договора за шест дни: 200 хил. маски за 246 хил. евро. Още 11 хил. защитни костюма се поръчват на други производители, въпреки явните съмнения в качеството.

Последваща доставка на проби на костюми и визьори през април също е некачествена, без сертификати; издава се лиценз за ограничена употреба, на визьорите - за еднократна.

По-късно обаче Бундесверът подписва споразумение с "Райнметал груп" за достатъчно костюми за следващите 12 месеца и всъщност няма нужда от поръчките от България. Дипломатичното решение е да се дадат два малки договора на България за 5000 костюма и 1500 визьора за 156 хил. евро, за да се помогне и на българското производство (въпреки че на практика в Бундесвера те не са необходими).На България се казва, че се стига до тази промяна заради несигурността на пазара.

Канцлеството не коментира тази сделка, а от военното министерство твърдят, че са спазени всички нужни процедури.

Защо обаче българските договори са толкова важни в Берлин? 

Списанието цитира запознат с българската търговия специалист, който от страх не желае да бъде назован.

„ГЕРБ има солидни връзки в местни структури и компании в България, а фирмите получават договори, като в замяна връщат част от парите директно или индиректно.“

Според "Шпигел" Борисов е искал да доставя и другаде - в Испания, Франция и Австрия - въпреки нуждата от маски и в България.

От всичко получено от България са били употребени само малка част от маските. Останалото е по складове и може спокойно да бъде изхвърлено, пише списанието.