Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Багер на плажната ивица на Къмпинг "Юг" възмути днес ранните летовници и природозащитниците - не само заради гледката на тежка техника на пясъка, а и заради съмнението, че се разрушават дюни.

Сигнал до Клуб Z подадоха почиващи в района. От групата "Да запазим Корал" също публикуваха снимки на багера.

"В момента на плажа на к-г Юг. Виждате ли растенията? Те определят, че това са защитените пясъчни дюни! Но те не са нанесени нарочно в специализираните карти, крити досега повече от 7 години от МРРБ и други институции. На това място - к-г Юг - много от дюните изобщо не са нанесени, на тях в момента има разположени "каравани" (извинете апартаменти), а други са вече унищожени или се унищожават в момента.

Унищожението на дюни е престъпление по наказателния кодекс, по което се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода и глоба до 100 000 лева.

Умоляваме МВР, в лицето на служебния министър Бойко Рашков незабавно да се самосезира и да подведе под отговорност замесените лица", алармираха от фейсбук групата.

Видимо и от снимките, се копае и в растителност.

Клуб Z потърси за коментар представителя на собственика "ИФ Фаворит" Стамо Стамов:

"Подравняваме плажа", заяви той.

На въпрос не се ли "подравняват" и дюни, отвърна:

"Работим само в активната плажна площ".

"Подали сме писмо и до РИОСВ, и до Община Царево", заяви още Стамов, подчертавайки, че режимът е уведомителен.

На въпрос дали някоя институция съблюдава този процес, посочи, че досега никой не бил дошъл.

Това не е първият скандал с къмпинга. През 2015 г., както Клуб Z пръв писа тогава, собственикът изля бетонни плочи върху пясъка, който съмнително приличаше на дюна. Целта бе изграждането на 16 къщички. Това предизвика небивал скандал. Държавните институции тръгнаха да "мерят" дюни ли са това или са "пясъчни навявания". Тогава бе поставен и въпросът с картографирането на дюните в страната изобщо, който и до днес стои - нанесени ли са всички защитени от закона природни образувания.

 

 

Коментари

Споко!

Новия министър всичко ще оправи. Както за два дни умолниха половината държавна администрация, така за седмица ще картографират, ще вкарат в кадастъра, ще изгонят нарушителите, ще ще ще

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.