Багер на плажната ивица на Къмпинг "Юг" възмути днес ранните летовници и природозащитниците - не само заради гледката на тежка техника на пясъка, а и заради съмнението, че се разрушават дюни.

Сигнал до Клуб Z подадоха почиващи в района. От групата "Да запазим Корал" също публикуваха снимки на багера.

"В момента на плажа на к-г Юг. Виждате ли растенията? Те определят, че това са защитените пясъчни дюни! Но те не са нанесени нарочно в специализираните карти, крити досега повече от 7 години от МРРБ и други институции. На това място - к-г Юг - много от дюните изобщо не са нанесени, на тях в момента има разположени "каравани" (извинете апартаменти), а други са вече унищожени или се унищожават в момента.

Унищожението на дюни е престъпление по наказателния кодекс, по което се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода и глоба до 100 000 лева.

Умоляваме МВР, в лицето на служебния министър Бойко Рашков незабавно да се самосезира и да подведе под отговорност замесените лица", алармираха от фейсбук групата.

Видимо и от снимките, се копае и в растителност.

Клуб Z потърси за коментар представителя на собственика "ИФ Фаворит" Стамо Стамов:

"Подравняваме плажа", заяви той.

На въпрос не се ли "подравняват" и дюни, отвърна:

"Работим само в активната плажна площ".

"Подали сме писмо и до РИОСВ, и до Община Царево", заяви още Стамов, подчертавайки, че режимът е уведомителен.

На въпрос дали някоя институция съблюдава този процес, посочи, че досега никой не бил дошъл.

Това не е първият скандал с къмпинга. През 2015 г., както Клуб Z пръв писа тогава, собственикът изля бетонни плочи върху пясъка, който съмнително приличаше на дюна. Целта бе изграждането на 16 къщички. Това предизвика небивал скандал. Държавните институции тръгнаха да "мерят" дюни ли са това или са "пясъчни навявания". Тогава бе поставен и въпросът с картографирането на дюните в страната изобщо, който и до днес стои - нанесени ли са всички защитени от закона природни образувания.