Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китайският космически апарат Тянвън-1 е вече в стабилна орбита около Червената планета и се готви за следващия етап от мисията си - приземяването на роувъра "Журон".

С него Поднебесната империя ще стане третата държава, примарсила своя космическа техника.

Кацането ще бъде в следващите няколко дни, според атмосферните условия на Марс.

Изстрелването на Тянвън-1 миналия юли беше ключова победа за Китай в космическата надпревара, в която тя от дълго време изоставаше. Видно обаче сега Пекин наваксва, коментират любителите на космическите програми.

Роувърът ще кацне в равнината "Утопия" в източната част на марсианското северно полукълбо. Кацането ще е инфарктно за екипа, защото ще загуби почти напълно комуникация със сондата ,която спуска марсохода на повърхността.

"Журон" е около 240 кг, захранва се от Слънцето и задачата му е да анализира проби от камъните по повърхността на Червената планета.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.