Китай и Русия ще изграждат обща космическа станция на Луната, съобщи Би Би Си. Руската космическа агенция "Роскосмос" заяви, че е подписала споразумение с "Националната космическа администрация на Китай" за разработване на изследователски съоръжения на повърхността на естествения спътник или в орбита.

В изявление на космическите агенции и на двете страни се казва, че станцията ще бъде достъпна за използване от други държави.

"Китай и Русия ще използват натрупания си опит в космическата наука, научноизследователската и производствената си дейност и използването на космическо оборудване и космически технологии, за да разработят съвместно пътна карта за изграждането на международна лунна научноизследователска станция", се казва в изявлението (на мандарин).

Допълва се, че Москва и Пекин ще си сътрудничат при планирането, проектирането, разработването и експлоатацията на изследователската станция.

Чен Лан, анализатор, специализиран в космическата програма на Китай, заяви пред агенция Франс прес, че проектът е изключително важен.

"Това ще бъде най-големият международен проект за космическо сътрудничество за Китай, така че е от голямо значение", каза той.

Русия, която е пионер в космическите изследвания, е засенчена от Китай и САЩ през последните години. Миналата година тя загуби монопола си върху отвеждането на астронавти до Международната космическа станция след успешното изстрелване на SpaceX.

САЩ обявиха плановете си да се върнат на Луната до 2024 г. Програмата, наречена "Артемида", ще изпрати мъже и жени да на лунната повърхност, на която човешки крак не е стъпвал от 1972 г. насам.