Човечеството е повлияло сериозно на лицето на Земята в последните 60 години, показва изследване, публикувано в Nature Communications, върху всички континенти на планетата. 

Човешка дейност е унищожила милион квадратни километра гори от 1960 г. насам. Обработваемите земи и пасищата са се увеличили с приблизително същата площ. Но има сериозно неравенство между континентите - в Европа, Русия, Източна Азия и Северна Америка горските площи са се увеличили, докато на юг загубите са унищожителни.

Горите са се превърнали в потенциален източник на биогорива заради високите цени на петрола, изтъкват авторите. Допреди само няколко години подобни горива бяха твърде скъпи за добив, но с помощта на нови технологии това става далеч по-лесно.

И най-вече, докладът сочи, че около 17% от земната повърхност е променила категоризацията си поне веднъж за последните 6 десетилетия. Много места обаче са се трансформирали по няколко пъти, в редки случаи - обратно към гори. Ако включим и тази площ, тя би била еквивалентна на 37% от земното кълбо.

Общата сметка на тези трансформации обаче е притеснителна - растенията и почвите, най-вече в тропическите гори, поглъщат около 30% от човешкото въглеродно замърсяване. Загубата на горите означава по-бързо затопляне на света, а възстановяването им - забавянето му. 

Борбата да няма затопляне на до 2 градуса Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха продължават - а средната температура на планетата вече е с 1,2 по Целзий над онова ниво.