Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Човечеството е повлияло сериозно на лицето на Земята в последните 60 години, показва изследване, публикувано в Nature Communications, върху всички континенти на планетата. 

Човешка дейност е унищожила милион квадратни километра гори от 1960 г. насам. Обработваемите земи и пасищата са се увеличили с приблизително същата площ. Но има сериозно неравенство между континентите - в Европа, Русия, Източна Азия и Северна Америка горските площи са се увеличили, докато на юг загубите са унищожителни.

Горите са се превърнали в потенциален източник на биогорива заради високите цени на петрола, изтъкват авторите. Допреди само няколко години подобни горива бяха твърде скъпи за добив, но с помощта на нови технологии това става далеч по-лесно.

И най-вече, докладът сочи, че около 17% от земната повърхност е променила категоризацията си поне веднъж за последните 6 десетилетия. Много места обаче са се трансформирали по няколко пъти, в редки случаи - обратно към гори. Ако включим и тази площ, тя би била еквивалентна на 37% от земното кълбо.

Общата сметка на тези трансформации обаче е притеснителна - растенията и почвите, най-вече в тропическите гори, поглъщат около 30% от човешкото въглеродно замърсяване. Загубата на горите означава по-бързо затопляне на света, а възстановяването им - забавянето му. 

Борбата да няма затопляне на до 2 градуса Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха продължават - а средната температура на планетата вече е с 1,2 по Целзий над онова ниво.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.