Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Започва ваксинирането в пета фаза от Националния ваксинационен план. Предстои имунизирането срещу COVID-19 на лишените от свобода, на настанени в бежански центрове и труднодостъпни групи, за които е възможно използването и на мобилни кабинети. Това съобщи пред журналисти в понеделник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на ваксинационния щаб. 

"Зелените коридори" ще останат отворени. Те бяха отново пуснати в периода на празничните и почивните дни - между 30 април и 9 май. 

Ваксинирането в страната ще може да се осъществява при личните лекари, във ваксинационните центрове и в рамките на "зелените коридори". 

Очаква се системата, чрез която общопрактикуващите лекари ще могат да заявят нужното им количество ваксина, както и указани ден и час, в които да ги получат, да започне да действа на 17 май, съобщи още Кунчев. Досега те се редяха на дълги опашки пред РЗИ и получаваха много по-малко от заявените от тях количества.

"За районите, където има отдалечени практики и личният лекар трябва да пътува 60 километра, ще се опитаме да съдействаме с доставката на ваксини. Но масово навсякъде да се разнасят ваксините до общопрактикуващите лекари не мисля, че ще е възможно", поясни Кунчев.

Вероятно след 20 май ще има промени в кратката характеристика на ваксината, произвеждана от "Пфайзер"/"Бионтех", според която продуктът ще може да се съхранява 4 седмици в хладилник, а не както е сега около 5 дни.  Друга добра новина е, че се очаква флаконите с ваксината да пристигат разредени и готови за употреба.

В момента се извършват клинични изпитвания за приложенията на иРНК ваксините сред деца над 6 години, добави главният държавен здравен инспектор.

"По отношение на допълването на списъка с ваксини на най-напреднал етап е ваксината на "Кюрвак", уточни още Кунчев.

По думите му се очаква към края на юни или началото на юли да се получи разрешение за тази ваксина и България да започне да получава количества и от нея.

Той изрази притеснението си от изминалите 10 почивни дни, тъй като от два дни има увеличение на броя на хоспитализациите. Голяма част от противоепидемичните мерки са обвързани с епидемичната ситуация, може да се наложи да се удължи срокът ѝ.

"Притеснява ме какъв ще е резултатът от Великденските празници, тъй като броят на хоспитализираните започва да се увеличава", посочи Кунчев.

"Надявам се летният сезон да е по-светъл период, но практиката ни опровергава непрекъснато", допълни той.

Възникването на нови варианти на вируса не може да бъде предвидено, държавата трябва да има готовност, а Европейската комисия договаря нови количества, каза още Кунчев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.