Тунизиец нападна с нож и уби френска полицайка в полицейско управление близо до Париж днес, след което беше прострелян и убит от неин колега, съобщи правителството. 

Сцената се разигра в Рамбуйе, тихо градче от 26 000 души, на 60 км югозападно от Париж, в 13:20 ч. българско време.

Жертвата, 48-годишна административна служителка в управлението, е била смъртно ранена в гърлото и в състояние на сърдечно-дихателен арест, докато екип ѝ е оказвал първа помощ, но тя е починала от раните си. Нападателят я е атакувал в преддверието на сградата, докато тя се е връщала от обедна почивка и я е пробол с нож два пъти в гърлото. Полицай е стрелял по него и го е ранил смъртоносно.

Тридесет и шест-годишният тунизиец е пребивавал в страната законно от 2019 г., предаде телевизия Бе Еф Ем.  Пристигнал е във Франция през 2009 г. и след 10 години е успял да получи разрешително за пребиваване благодарение на договор за работа като шофьор-доставчик, предаде телевизя "Юроп-1". Според източници на цитираните медии той досега не е бил известен на полицейските служби.

Националната антитерористична прокуратура съобщи пред АФП, че проверява случая. Ръководителката на парижкия район Валери Пекрес заяви пред телевизия Бе Еф Ем, че терористичният мотив не може да бъде изключен, предаде Ройтерс. Нападателят обаче не е скандирал ислямистки лозунги, допълва агенцията, като се позовава на свидетели.

На мястото на атаката пристигнаха премиерът Жан Кастекс и вътрешният министър Жералд Дарманен.

В последните години във Франция бяха извършени няколко нападения с хладно оръжие и нападателите бяха джихадисти. На 16 октомври 2020 г. в предградие на Париж преподавателят Самюел Пати беше убит и обезглавен от младеж на 18 години, роден в Чечения. На 3 октомври 2019 г. в пределите на парижката полицейска префектура служител уби с нож трима полицаи и административен сътрудник, преди да бъде прострелян смъртоносно. Тогава се оказа, че нападателят наскоро приел исляма. Той е бил компютърен специалист и е работил към разузнавателната дирекция, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.