Компанията Тесла е престанала да приема биткойни при продажбите на автомобилите си заради опасения за ефекта на криптовалутата върху климата, съобщи изпълнителният директор на Тесла Илон Мъск в Туитър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

След съобщението на Мъск цената на биткойна спадна с повече от 7 процента до 52 669 долара.

През февруари Тесла обяви, че е купила биткойни на стойност 1,5 млрд. долара. След това компанията започна да приема криптовалутата като заплащане при продажбите на автомобили, което доведе до покачване на стойността на биткойна с около 20 процента.

В сряда Мъск каза, че Тесла няма да продава биткойните си и че има намерение отново да ги използва при трансакциите си веднага щом добиването им премине към по-устойчиви енергийни източници.

"Ние сме обезпокоени от бързото увеличаване на употребата на фосилни горива за добиването и трансакциите с биткойни и по-специално на въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива", написа Мъск в Туитър.

Криптовалутата се създава, като мощни компютри се състезават с други машини за разрешаването на сложни математически задачи. Това е енергийно интензивен процес, който в момента често разчита на електричество, произведено от изкопаеми горива и по-специално въглища.

При настоящите темпове "копаенето" на биткойни поглъща енергия, сравнима с консумацията на Нидерландия през 2019 г., показват последните данни на университета в Кеймбридж и на Международната агенция по енергетика.

"Криптовалутата е добра идея в много отношения и ние вярваме, че тя има обещаващо бъдеще, но това не трябва да става на висока цена за околната среда. Също така разглеждаме други криптовалути, които използват по-малко от един процент от енергията за трансакция на биткойна", заяви Мъск.