Китай и Русия образуват нов общ фронт - този път в областта на доставките на коронавирусни ваксини по света. Очевидната им цел е да изпреварят Запада, настанявайки се на този пазар в развиващите се страни като Мексико, Индия и Аржентина.

Китайски компании са постигнали споразумения през последния месец за производство на над 260 милиона дози руска ваксина "Спутник V", която е одобрена за употреба в повече от 60 страни, съобщава Си Ен Ен.

Сделките са показателни за това как международните цели на Китай и Русия за ваксиниране стават все по-хармонизирани, коментира американският телевизионен канал.

Пекин и Москва подпомагат развиващите се страни, пренебрегвани от традиционните им западни партньори, които днес са изправени пред обвинения, че трупат дози ваксини за себе си, пренебрегвайки третия свят.

Бобо Ло, експерт по отношенията между Китай и Русия и бивш заместник-ръководител на мисията в посолството на Австралия в Москва, заяви пред Си Ен Ен, че и Москва, и Пекин виждат възможност за геополитически дивиденти в пандемията, спечелвайки благосклонност и влияние за своите автократични системи.

"За тях е полезно да изтъкнат, че Западът е егоистичен в ограничаването на разпространението на ваксини в развиващите се страни", каза той. "Това е наистина удобен разказ както за Пекин, така и за Москва."

Има и по-тъмна страна на сътрудничеството между Москва и Пекин във връзка с ваксините, отбелязва Си Ен Ен. През последните месеци усилията на Русия за дезинформация се опитват да подкопаят доверието в ваксините в САЩ и Великобритания, като тези, произведени от "Пфайзер"/"Бионтех" и "АстрaЗeнeкa", според Джудит Туиг, професор по политически науки в Университета на Британската общност във Вирджиния.

Китай прави същото, като държавните медии преувеличават съобщенията за смъртни случаи от американски и европейски ваксини, посочва телевизионният канал.

Бившият дипломат Ло каза, че както Русия, така и Китай имат интерес да дискредитират световния ред, ръководен от САЩ, особено Пекин, който има желание да лъсне собствената си репутация и да се рекламира като лидер на глобалния юг.

(Китай казва)„ Разбираме ви, ние не сме имперска сила като западните сили ... ние сме тук, просто за да помогнем “, каза той.

Сега стотици милиони дози руска ваксина "Спутник V", заедно с китайските "Синовак" и "Синофарм" си проправят път по света, въпреки че само "Синофарм" е приета в инициативата на Световната здравна организация КОВАКС. Нито Спутник", нито "Синовак" са одобрени от СЗО.

В Латинска Америка, традиционна зона на американско влияние, страни като Аржентина и Чили изкупуват голям брой руски и китайски ваксини, отбелязва Си Ен Ен.

Според университета "Дюк" Аржентина е поръчала 30 милиона дози "Спутник" и 4 милиона дози "Синофарм". Към днешна дата Аржентина не е успяла да сключи сделка за американската ваксина "Пфайзер"/"Бионтех", въпреки че е поръчала 23 милиона дози от препарата на "АстраЗенека".

Индонезия, дългогодишен съюзник на САЩ в Югоизточна Азия, се обърна към Китай, за да поръча повече доставки на "Синовак", след като поръчката на "АстраЗенека" беше забавена с една година поради пристъпа на пандемията в Индия. Към днешна дата Индонезия е закупила повече ваксини "Синовак" от всяка друга държава, поне 125 милиона дози информира университетът "Дюк", цитиран от Си Ен Ен.

Вторият по големина купувач на "Синовак" е Турция, която е закупила 100 милиона дози китайски ваксини и започна да ги бие още през януари. Минаха четири месеца, докато тази страна, ключов регионален съюзник на САЩ, получи първите доставки от ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех".

През февруари руският държавен фонд за преки инвестиции (РДФПИ) обяви, че има заявки за повече от 2,5 милиарда дози от ваксината "Спутник V". В същото време "Синофарм", цитирана от държавното издание "Глоубъл таймс", съобщи, че е получила поръчки за 500 милиона дози. От "Синовак" се иска да достави 450 милиона дози и компанията планира да прехвърли технологията за производство на лекарството в 10 страни, за да подпомогне бързото му пускане на пазара, предаде Ройтерс.

Повечето доставки на ваксини за Русия и Китай са продадени, а не са дарени, но Пекин е дарявал ваксини в 63 от 65-те страни, където е доставял досега, и те са част от инициативата за икономическа експанзия на президента Си Цзинпин под наслова „Един пояс, един път“.

Китай не просто произвежда собствени ваксини - той помага и за производството на руски, подчертана Си Ен Ен. До 19 април три частни китайски компании са сключили големи сделки с руския РДФПИ за производство на 260 милиона дози от ваксината "Спутник V".

Сделката е частично резултат от неадекватен производствен капацитет в Русия, посочва телевизията. През януари РДФПИ предупреди страните, чакащи дозите си, че те ще закъснеят до три седмици.

Способността на Китай да произвежда ваксини за други страни, включително за Русия, се дължи отчасти на това, че огнището на COVID-19 в Китай е почти напълно контролирано и на бързото надграждане до производствения капацитет на страната.

През март "Синофарм" обяви планове за създаване на до 3 милиарда дози годишно, което прави компанията най-големият производител на коронавирусни ваксини в света, според китайски държавни медии, цитирани от Си Ен Ен. "Синовак" заяви, че се стреми да увеличи годишния си капацитет до 2 милиарда дози.