Оправдателната присъда по делото „EVN“ - срещу издателя Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и др., дори не е протестирана от прокуратурата след втората инстанция.

Информацията съобщи бТВ. Източник на Клуб Z я потвърди.

Така тя влиза в сила, след като двете специнституции - Спецсъд и Апелативен спецсъд - бяха единомислени, че обвиняемите са невиновни.

Според телевизията прокуратурата не е протестирала решението на второинстанционния Апелативен специализиран наказателен съд (АСНС) в законовия срок от две седмици, което би означавало край на процеса.

Делото бе години наред любимото „знаме“ на медиите, които демонстрират удивително единомислие с прокуратурата и които традиционно громят с анонимки нейните критици.

По него обвиняеми бяха бившият финансов министър Симеон Данков, бившият икономически министър Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев - за продажба на миноритарния дял от енергодружеството на австрийци. Забележително е, че тогавашният шеф на Агенцията по приватизация - Емил Караниколов (после министър на икономиката), и тогавашният зам.-министър на Дянков - Владислав Горанов, не бяха обвиняеми.

Обвинението към членовете на кабинета „Борисов 1“ беше, че продажбата на държавния дял от енергоразпределителното дружество през 2011 г. е ощетило държавата с 21 милиона лева, че парите после не са отишли в Сребърния фонд за пенсии, а към Прокопиев - че ги подбудил към това „престъпление“ със свои съвети на публична среща на Тристранния съвет.

Още по-интересно е, че отказът на прокуратурата да протестира оправдателната присъда идва в момент, в който самата прокуратура предложи пакет от законови промени, определени от мнозина като "мракобесни". Една от тях е - ако първа и втора инстания са постановили едно и също, делото да няма право на касационен контрол, т.е. - да не ходи във ВКС.

Както Клуб Z писа, неотдавна се разбра, че самата прокуратура - след тур между Градската, Специализираната и отново Градската, е прекратила и обвинението срещу Иво Прокопиев за "приватизационни престъпления", свързани с "Каолин". То също бе широко прокламирано от държавното обвинение.  При това след постановление от съда, окончателната дефиницията е, че деянията, за които го обвиняваха, изобщо не съставляват престъпление (това не пречеше на обиските да се озовават случайно медии като Канал 3, б.р.).

По повод днешната новина излезе съобщение от "Алфафинанс":

Оправдателната присъда по делото "ЕВН" влезе в сила

Прокуратурата не протестира решението на второинстанционния Апелативния специализиран наказателен съд в законовия срок

Двуседмичният законов срок за протест на оправдателната присъда на Апелативния специализиран наказателен по делото "ЕВН" изтече на 5 май. Прокуратурата не е обжалвала решението. По този начин оправдателната присъда за всички обвиняеми влиза в сила и делото "ЕВН" приключва окончателно. Делото "ЕВН" е едно от знаковите дела с висок обществен интерес, по което обвиняеми бяха известни обществени фигури - бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, бившият министър на икономиката и енергетиката и бивш кандидат за президент Трайчо Трайков, издателят на независимите медии "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Освен тях обвиняеми бяха трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания "ЕВН" на Българска фондова борса през 2011 година. Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза през 2017. Бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа. Съдебните решения на Специализирания съд, и на първа, и на втора инстанция, категорично заключиха, че няма увреден държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни.

"Този тормоз най-после приключи. Загубата на време и нерви обаче остава, както и средствата изхарчени от държавните институции. Дано има поуки за изграждането на правова държава.", коментира приключването на делото Симеон Дянков.

"Когато ме заплашиха, че ще ми повдигнат това обвинение, ако не постъпя по определен начин, реагирах с насмешка - нима държавата ще си позволи да стъпче всяка норма на законност точно чрез институцията, призвана да я защитава? Надявам се, че народът ще овласти достатъчно свои представители, които да се погрижат такава злоупотреба с правото повече да не е възможна", каза по повод съдебното решение Трайчо Трайков.

"Оценявам решението на прокуратурата да не протестира оправдателната присъда като проява на здрав разум и знак за нормализация в обществото. Преминахме през един напълно ненужен съдебен процес, чиято цел не беше търсене на справедливост, а оказване на натиск за потискане на обществената дейност на няколко публични фигури. В моя случай става дума за натиск върху критичната позиция на "Капитал" и "Дневник" към властта.

Най-голямото възмездие, поне за мен, би било да бъдат намерени институционални гаранции, че в България никой повече няма да бъде тормозен по този груб начин и репресивната сила на държавата няма да се прилага в частна или политическа полза", заяви за медиите Иво Прокопиев.