И втората инстанция - Апелативният специализиран наказателен съд, се е произнесла "невинен" по казуса, станал известен като "делото ЕВН". Това съобщава "Дневник", макар че решението още не е публично - вероятно заради залиачване на личните данни, което отнема известно време.

Подсъдими по него бяха издателят Иво Прокопиев, бившите министри от първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков (междувременно станал кмет на столичен район от ДБ), както и трима служители на инвестиционния посредник "Булброкърс".

Делото бе от знаковите срещу хора с отявлена позиция, критикуаща единоначалната българска прокуратура. В него държавното обвинение сравняваше цените на акции, когато е продаден мажоритарният дял от ЕРП-то с тези, постигнати при раздържавяването на миноритарния дял. И оттам извеждаше извод за безстопанственост и престъпения по служба (а Прокопиев бе "помагач", понеже посъветвал министрите за продажбата на едно заседание на Тристранната комисия, б.р.).

Делото два пъти бе прекратявано и връщано. То започна в "обикновения" Софийски градски съд, но бе сред неколцината дела, които "заварено положение" прати в Специализирания съд (и съответно спецпрокуратура). Това стана, след като след "ерата Владимира Янева" в СГС, законодатеят спешно прехвърли всички "важни" дела в специнституциите на ул. "Черковна".

Още на първата инстанция Специализираният съд обаче се произнесе, че деянията, за които от години са обвинявани тримата, няма как да бъдат окачествени като престъпления, както и че "инкриминираната от прокуратурата сделка не е причинила никаква щета на държавата".

Сега и втората инстанция - съдебен състав с председател Венелин Иванов, отхвърля напълно претенциите на прокуратурата и констатира, че "първата инстанция е формирала по същество правилни изводи по фактите и обстоятелствата след задълбочен и подробен анализ на доказателствата, събрани по време на делото".

Решението може да се протестира от прокуратурата пред ВКС.

Освен, че - с претекс от същото дело, Иво Прокопив е обект на синхронен "интерес" от КПКОНПИ и съответните медии то корпулентния кръг, срещу него бе образувано и второ досъдебно производство - за продажбата на приватизираното предприятие "Каолин".

Както Клуб Z съобщи неотдавна, то е било прекратено тихомълком от самата прокуратура.