Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Той се завръща в политиката. Наричан „неподкупният министър-председател“, но и сочен за емблема на една от най-тежките икономически и финансови кризи в най-новата история на България. Жан Виденов, с чието име дълги години започваше всяка страшна приказка за началото на т.нар. „български преход“, обяви, че ще участва в предстоящите избори с нова партия. 

Формацията му ще се казва „Лявата алтернатива“ и ще се яви на вота на 11 юли със Съюза на комунистите в България. А пък коалицията им, в която могат да участват и други политически сили, ще бъде наречена „За чиста и свята Република“.

Завръщането му в политиката е мислено дълго време. И явно е узрял моментът това да се случи, сподели пред Клуб Z близък до Виденов съветник. „Този момент е като Септемврийското въстание – днес е рано, утре е късно“, добави с усмивка той. И уточни, че бившият премиер мисли дълбоко и в перспектива, а решенията му никога не били емоционални и стихийни. 

Дълги години Виденов водеше аскетичен публичен живот. Свален от премиерския пост през зимата на 1997 г. след мащабни граждански протести, той живееше тихо в Пловдив, където работеше като университетски преподавател. Много рядко говореше пред медиите. Последното му по-забележително интервю бе за сп. „Правен свят“ през 2010 г. Тогава той припомни, защо е напуснал своята партия – „заради готовността на БСП да влезе във всякакви съюзи и да обслужва всякакви интереси, стига това да предложи на хора от нейното ръководство път към личната власт и към личните облаги“.

Каза, че ДПС защитава „единствено корпоративни интереси“. А поуката от станалото в неговия мандат той обясни така: 

„БСП много сбърка, че след горчивия си урок от деградацията на номенклатурната класа в края на ХХ век подкрепи създаването на нова привилигирована прослойка в началото на ХХI век.“

Новината за завръщането на Виденов в политиката дойде от него самия. В интервю за пловдивския сайт „ПловдивПрес“ той разказва, че „в БСП няма бъдеще“. Припомня, че още 2000 г. е напуснал партията, защото станала отпаден „продукт на Генералското движение“. „Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма“, повтаря той.

Снимката, с която е илюстрирано интервюто, е повече от знаменателна. На нея Виденов е с Павел Иванов, с когото са се включили в шествието до Бунарджика в Деня на победата, за да поднесат цветя на Альоша и да почетат паметта на загиналите във Втората световна война. "В памет на летците-изпитатели и космонавтите, останали завинаги в безсмърния полк", гласи лозунг, зад който са се снимали двамата съмишленици. 

Попитан кой е виновен за днешната политическа криза, Виденов отговаря: „разбира се, перестройката“. И продължава с думите, че тя е „съсипала и приятелските народи на Съветския съюз“. 

„Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента“, добавя Виденов. 

Пред пловдивската медия той прогнозира „огромни национални предателства“. „Нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България“, казва Виденов. 

А за днешните политически елити заключава: „вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена.“

Завръщането на Жан Виденов в активната политика е възможно да се превърне в една от големите теми на предстоящите избори. Едва ли участието му на вота ще бъде основен фактор, който ще обърне резултатите, или ще е важен ключ към решаване на разногласията между големите политически играчи.

Появата на Виденов е символична в едни месеци на бурна обществена ферментация, възход на експресивна революционна реторика, която включва изрази като „изчегъртване от властта“, създаване на нови партии и политически герои. А заедно с всичко това - упадък на големи формации като ГЕРБ и БСП, които бяха и големите губещи на последните избори.

Видимо е, че бившият премиер, който ще води и листата на „лявата алтернатива“ в Пловдив, ще се опита да привлече гласовете на левите избиратели, което, разбира се, е в полза на партията на Бойко Борисов. 

„Ще отчупи парченца от вота за БСП. Може да не е много, но БСП я грози съдбата на старото дясно, което се люспеше безспирно. Мая Манолова, Слави Трифонов, националистите, сега и Виденов смучат от гласоподаватели, които при други случаи биха пуснали бюлетина за БСП“, коментира пред Клуб Z социологът Стефан Георгиев. 

Според политолога Христо Панчугов обаче се търси разделяне на електората на две - реакционния, носталгичен гласоподавател и модерния социал-демократичен. По думите му Жан Виденов се цели в първия. „Очевидно ще очакваме поява и на партия, която да представлява втория. БСП вече не може да събира двата в едно. Дали ще се разпадне е също основен въпрос“, добавя той. 

Отвъд разпада, който вероятно предстои в БСП, политическото пространство се насища с герои и сюжети на нещо вече преживяно. Като че ли колелото на прехода направи един пълен, но празен оборот след 30 години лутане. И трябва да й се признае на историята, че има очарователно чувство за хумор да събере отново в едно политическо време Слави Трифонов, неговите сценаристи и Жан Виденов, за когото през есента на 1996 г. изпяха: „Пътнико виден, пътнико off”.

Коментари

Преобул се Илия .....

Тавариш Жан само може окончателно да закопае БСПто... не успя през 1997г., но сега ще му се получи, че и напорист завалията, с оръжие щял да защитава руските интереси.... от дебилите ще да е Жанчо, да знайте...
i l's picture
i l
ivanll

...

Русофобството причини: русофилите-предатели етапи: всяка далавера, ощетяваща страната ни с милиарди, щото откраднатите милиони не можем да ги изброим вече форми: протест, все пак коалицията русофили + русофили-далавераджии + обикновенни продажници са на власт

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.