Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 200 социалисти излязоха с гневна позиция срещу ръководството на партията, породено от изказване на депутата „от гражданската квота“ Велизар Енчев по адрес на съпартийката им Деница Златева. В поредната червена драма е замесено и реденето на служебното правителство от президента Румен Радев, както и отношението на ръководството към самия Радев, което подписалите се 186 души определят като „линия на атака“ спрямо държавния глава.

„Броени дни преди предсрочните парламентарни избори ръководството на БСП продължава да поощрява чрез лансирането на подобни тези вътрешните раздори, както и линията на атака спрямо президента.

Другари ръководители, спрете се! Корабът потъва и първи ще си тръгнат подобни „граждански квоти“, а партията ни ще се удави в скандали“, пише в позицията, адресирана до: „членовете и симпатизантите на БСП, Изпълнителното бюро (в оставка), Ираче Гарсия Перес, Председател на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и Зита Гурмай, Председател на ПЕС Жени.

Любопитна подробност е, че сред подписалите се има и такива, които не са причислявани към т.нар. вътрешна опозиция на лидерката Корнелия Нинова.

Предисторията

Поводът е интервю от уикенда на Велизар Енчев за БНТ. Както е известно, Енчев бе водач на левицата в хасковската листа от т.нар. гражданска квота. Той е бивш депутат на НФСБ на Валери Симеонов, като след като напусна партията, основа собствена.

В предаването на „Денят започва с Георги Любенов“ покрай слуховете, че Деница Златева е готвена за министър на външните работи в бъдещото служебно правителство, Енчев разкритикува както нея, така и самият Радев. Заяви, че би се изненадал, ако президентът покани Златева в кабинета си, тъй като тя „е приела и то в пълна тайна, да бъде управляващ директор и то в едно от най-големите енергийни дружества“. Това означавало, че влиза в „кохортата на ГЕРБ“.

Президентът бе разкритикуван и заради обнародването в Държавен вестник на измененията в Изборния кодекс, с които падат ограниченията за избирателите в чужбина, в т.ч. това за разкриване на до 35 секции в страните извън Европейския съюз. Още от парламентарната трибуна при окончателното гласуване на измененията Енчев зашитаваше пламенно тезата, че стотици хиляди гласове ще дойдат от Турция за ДПС и че така турският президент щял да кадрува в българския парламент.

Междувременно в отговор самата Златева съобщи, че е назначена за началник управление „Административно“ в „Булгаргаз“ на 1 декември миналата година, подчертавайки, че е била назначена от изпълнителния директор на дружеството - „позиция, която съм заемала 13 години в голяма международна компания до 2008 година“. И се закани, че с Енчев ще се срещнат в съда.

Корабът потъва

186-те социалисти обаче защитиха и Златева, и президента. Давайки да се разбере и че не са съгласни с позицията на Нинова в служебното правителство да няма кадри на БСП.

„Енчев разкритикува държавния глава за обнародван закон, чието качество на практика зависи от депутатите, сред които е и самият Енчев“, пишат те.

И още:

„Внушението, което направи Велизар Енчев, че е назначена от премиера Бойко Борисов, е лъжа и бе опровергано веднага от нея лично. Въпреки това, на официалната интернет страница на БСП изявлението на Енчев е публикувано подробно, включително с въпросните нападки. Тъй като пресцентърът отразява дейността на НС на БСП и ръководството, в нас остава впечатлението, че ръководството на БСП се съгласява с изразените от Велизар Енчев тези“.

Според тях е „крайно неприемливо спорни личност като Енчев, които получават „на тепсия“ водачески места в партийни листи и места в листите на БСП за Европейски парламент, да дават оценки на членове на партията и да критикуват излъчената от БСП президентска двойка Радев - Йотова".

„Като партия със 130-годишна история, ние се гордеем с експертизата на нашите кадри. Убедени сме, че президентът Румен Радев ще вложи максимални усилия, за да излъчи възможно най-силното и експертно служебно правителство и ще приветстваме всеки член на БСП, който със своята експертиза намери място на едно или друго ниво в служебната изпълнителна власт“, пишат още социалистите.

Коментари

БСП-ЕООД

е собственост на Нинова. Каквото реши това ще прави и никой не може да ѝ държи сметка. Да са мислили преди изберат синята приватизаторка "Кралицата на бордовете" за шеф на БСП!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.